Artikkelit

Hyppääjän polvi

Liikkujan terveys, Urheilijan terveys

Hyppääjän polvi on tuttu rasitusvamma etenkin pallopelien kaltaisissa lajeissa, jotka vaativat nopeita pysähdyksiä ja kiihdytyksiä tai toistuvia hyppyjä ja potkuja.

Hyppääjän polvi on yleinen rasitusvamma, jossa kipukohta paikantuu useimmin polvilumpion alakärkeen, polvijänteen kiinnittymiskohtaan. Vammassa myös reisijänteen liitos polvilumpioon voi oirehtia.

Tyypillisimmin hyppääjän polvea tavataan lajeissa, joihin kuuluu voimakkaita ponnistuksia ja joihin liittyvien suunnanvaihdosten yhteydessä polvi kiertyy. Tällaisia lajeja ovat monet pallopelit.

Rasitusvamman syyt

Vaikka hyppääjän polvelle tyypilliset polvilumpion ala- ja yläpuolisten jänteiden kiinnittymiset voivat vaurioitua yksittäisissä voimakkaissa ponnistuksissa tai hypyissä, tavallisemmin vamman taustalla on liikunnan yhteydessä tapahtuva polven etuosan kuormittumisen virhe. Vääränlaisen kuormittumisen taustalla voi olla alaraajojen heikko lihaskunto tai huono lihastasapaino.

Useimmiten oireen syy on kuitenkin nilkan ja jalkaterän liiallinen sisäkierto, joka johtaa polven etuosan kuormitusakselin vinoutumiseen. Tällöin jänteiden epätasainen rasitus kuormittaa ja ärsyttää osaa jänteistä. Seurauksena on ärsytystulehdus, joka voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa jopa kudosmuutoksia, kuten jänteen paksuuntumista, arpeutumista, kiinnikkeitä ja liiallista verisuonituksen kasvua. Pahimmillaan hyppääjän polven paraneminen voi viedä kuukausia.

Hyppääjän polven hoito

Kivuliaan polvivamman hoidossa tähdätään tulehduksen vähentämiseen kuormitusta keventämällä ja kylmähoidolla. Tarvittaessa oireiden lievittämiseen voidaan käyttää myös tulehduskipulääkitystä. Kireiden etureiden lihaksien venyttely ja hieronta saattavat helpottaa kipua.

Koska hyvin toimivat lihakset vähentävät jänteisiin kohdistuvaa rasitusta, lihaskunnon ja lihastasapainon maltillinen kohentaminen parantavat polven etuosan kuormittumista. Etureiden ns. eksentrinen ("jarruttava lihastyö") kuntoutus on todettu tehokkaaksi. Kotona voi tehdä esimerkiksi hallittuja puolikyykkyjä, jotka lisäävät lihasvoimaa etureisiin. Koska liike on tehtävä huolellisesti, kuntoutujan kannattaa kyykkiä peilin edessä. Polvi ei saa kääntyä kyykyissä sisäänpäin, ja jalkaterät saavat aueta aavistuksen ulospäin. Myös takareisiä on syytä vahvistaa esimerkiksi koukistajaliikkeillä oikean lihastasapainon säilyttämiseksi.

Jos hyppääjän polvi -oireen taustalla on selvä alaraajan kuormitusakselin kiertovirhe, voidaan toipumista yrittää nopeuttaa esimerkiksi jämäköiden jalkineiden tai tukipohjallisten avulla.

Pitkittyneen hyppääjän polven hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää myös tulehdusta vähentävää kortisoni-injektiota, liiallista verisuonitusta kutistavaa ultraääniohjauksessa annettavaa skleroterapiainjektiota tai ns. kasvutekijäinjektioita. Joskus tarvitaan leikkaushoitoa, jossa poistetaan yleensä polvitähystyksen lisäksi polvijänteen yläosaan jäänyt sairas ja haittaava kudos ja tarvittaessa jänteen revennyt osa kiinnitetään takaisin lumpioon.

Ennaltaehkäisy

Lihasvoima ja lihastasapaino ovat hyppääjän polvi -oireen ennaltaehkäisyn avaintekijät. Koska yleisin hyppääjän polven syy on pitkäaikainen polven etuosan kuormittumisen virhe, on suoritustekniikkaan kiinnitettävä erityistä huomiota oireen välttämiseksi.

Hyppääjän polven uusiutumisriskiä voidaankin tehokkaimmin pienentää selvittämällä oireiden syyt ja korjaamalla ne. Vaivasta on mahdollista päästä eroon jumpalla, oikeilla jalkineilla, suoritustekniikan muutoksilla ja dynaamisilla tukipohjallisilla.

Lue lisää urheiluterveydestä

Muita aiheeseen liittyviä

Helteillä huhkiminen horjuttaa nestetasapainoa – vesi ei aina ole paras janojuoma!
3.7.2019 Naisen terveys

Kesä on mainiota aikaa urheilulle, mutta hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia elimistön nestetasapainosta.

Haavat ja hyönteiset kuuluvat kesään – lue lomailijan muistilista ja tee hauska kesämyyttitesti!
1.7.2019 Naisen terveys

Kun on varautunut ennalta yleisimpiin kesähaavereihin, voi lomalla keskittyä katastrofiajattelun sijaan rentoutumiseen. Kertaa yleisimmät tilanteet ja testaa tietämyksesi hauskassa tietovisassa!

Terveelliset vinkit kesäherkutteluun
21.6.2019 Naisen terveys

Syömiseen liittyvä nautiskelu on iso osa kesänviettoa, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa vyötärölle kertyviä ylimääräisiä kiloja.

Onko lomatissuttelusta haittaa?
19.6.2019 Naisen terveys

Aikaisin alkaneet terassikelit, ylioppilasjuhlista alkanut kesän juhlasesonki ja kesäloma saa monen ottamaan alkoholinkäytön suhteen rennommin. Siitä voi kuitenkin olla haittaa palautumiselle.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.