Artikkelit

Hoitamattomat sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat todennäköisesti enemmän menetettyjä elinvuosia, kuin koronavirus

Sydän- ja verisuonitautien lääkärikäynnit ovat vähentyneet koronaepidemian aikana, mikä voi johtaa sairauksien hoitotasapainon heikentymiseen ja jopa menetettyihin elinvuosiin. Koronaepidemian aikanakin on tärkeää huolehtia omista ja läheisten perussairauksien hoitotasapainosta.

Koronaepidemia on saanut suomalaiset arastelemaan lääkärissä käyntiä. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien lääkärikäyntien määrä on Terveystalossa laskenut maaliskuun alusta peräti 40 prosenttia. Sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomen yleisimpiä kansansairauksia ja aiheuttavat kolmanneksen suomalaisten kuolemista. Niiden riittävästä hoidosta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

– Ilman asianmukaista seurantaa sydän- ja verisuonitautien ennuste heikkenee. Sairaudet etenevät, ja vaara sairastua ja jopa kuolla ennenaikaisesti kasvaa. Myös poikkeustilanteen aiheuttama stressi ja vähäinen aktiivisuus voivat heikentää sydän- ja verisuonitautipotilaan vointia, sanoo sisätautien erikoisalajohtajamme Kristian Paavonen.

– On hyvin todennäköistä, että pandemiatilanteen seurauksena sydän- ja verisuonitauteihin sairastuu ja kuolee Suomessa moninkertainen määrä ihmisiä verrattuna itse koronaviruspandemian aiheuttamiin kuolemiin, hän havainnollistaa. 

Sydän- ja verisuonitaudit, esimerkiksi sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta, ovat etenkin iäkkäämmän väestön merkittävä kuolinsyy ilman koronavirustartuntaakin. Vakavasti sydänsairaalle koronainfektio ja sairaalahoitoon joutuminen on usein kohtalokasta.

Iso osa seurannasta onnistuu etänäkin

Sydän- ja verisuonitautien seuranta perustuu vahvasti keskusteluun asiakkaan kanssa, josta ison osan voi hoitaa tarvittaessa myös etävastaanottona, joko puhelimitse tai videoyhteydellä.

– Asiakkaat ovat olleet yllättyneitä siitä, miten hyvin hoidon tarpeen arviointi ja asiakkaan ohjaus onnistuu etävastaanotolla. Arviossa hyödynnetään asiakkaan aiempia sairaskertomusmerkintöjä sekä laboratorio- ja tutkimustuloksia, ja tarvittaessa tarpeellisia lisätutkimuksia jatkossa. On tärkeää, ettei lääkärin määräämää lääkitystä omin päin muuta tai lopeta, Paavonen sanoo.

Jokaisen sydän- ja verisuonipotilaan tulisi itse aktiivisesti varmistaa hoitonsa jatkuvuus: älä siis peru varattua aikaa tai jätä hoitamatta vaivaa, jonka on tunnistettu tarvitsevan hoitoa. Äkillisissä sydänoireissa tulee edelleen hakeutua hoitoon viipymättä koronaepidemiasta huolimatta.

Varaa aika kardiologille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.