Artikkelit

Hei hei allergia!

Jos heinänuha kiusaa kesällä, siedätyshoito voi helpottaa oloa merkittävästi. Kun hoidon aloittaa nyt, oireet ovat jo ensi vuonna lievemmät.

Allergiat ovat Suomessa yleinen vaiva. Arviot esiintyvyydestä vaihtelevat, mutta uusimpien tutkimusten mukaan noin neljäsosa aikuisista kärsii allergisista oireista, ja kouluikäisistä lapsista jopa 40 prosenttia on herkistynyt ympäristön allergeeneille*.

Siedätyshoito voi tuoda avun kiusallisiin ja elämää haittaaviin oireisiin. Hoidossa kasvatetaan asteittain elimistön vastustuskykyä immuunijärjestelmässä. Siedätyksellä voidaan hoitaa siitepölyistä koivun, heinän, lepän ja pujon sekä eläinpölyistä kissan, koiran, hevosen ja pölypunkin aiheuttamia allergioita sekä pistiäisallergioita. Siedätyshoito annetaan ihonalaisina pistoksina tai kielenalustabletteina.

– Hoidon kesto on kolme vuotta, sillä keho tarvitsee aikaa kehittääkseen sietokyvyn allergeenia kohtaan. Hoito vaatiikin potilaalta kärsivällisyyttä ja sitoutumista, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Laipio Terveystalosta.

Aikainen siedättäjä hyödyn nappaa

Päätöksen hoidon aloittamisesta tekee allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Allergia varmennetaan allergiatestillä ja astmaatikoiden keuhkojen toimintakyky testataan spirometriamittauksella. Ennen hoidon alkua lääkäri varmistaa allergian ja potilaan hoitotasapainon, jotta siedätyshoidon aloittaminen on turvallista.

Eläinallergian siedätyksen voi aloittaa milloin vain, mutta siitepölyallergisen siedätyshoito tulisi aloittaa hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Syksyllä aloitettu hoito voi lievittää oireita jo tulevana keväänä.

– Koivuallergian siedätys on hyvä aloittaa tammikuun loppuun mennessä ja heinäallergian viimeistään helmikuun loppuun mennessä, Laipio opastaa.

Siedätyshoidosta helpotusta myös pienille nuhanenille

Lapsilla ja nuorilla allergiat ovat yleisin pitkäaikaissairaus*. Tyypillisiä oireita ovat nenä- ja keuhko-oireet, silmäoireet, vatsan toiminnan häiriöt, ihottuma, väsymys, ruokahaluttomuus ja ärtyneisyys.

Terveystalon lastentautien erikoislääkäri Tiina Asikaisen mukaan allergiat ovat lapsilla yksilöllisiä ja altistuminen tapahtuu jokapäiväisessä elämässä esimerkiksi ruoan, siitepölyjen, pölypunkkien ja eläinten vaikutuksesta.

– Jos vanhempi epäilee lapsensa sairastavan allergiaa, kannattaa hakeutua erikoislääkärille. Lääkärin kanssa voi miettiä, milloin ja missä tapauksessa siedätyshoidon aloittaminen on lapsella ajankohtaista. Alaikäraja hoidolle on viisi vuotta, koivun ja timotein siedätyshoitoja tekevä Asikainen sanoo.

3 syytä valita siedätyshoito:

  1. Auttaa pitkäaikaisesti. Siedätyshoitojen päätyttyä vaikutus kestää yleensä useita vuosia, joten kyse on pitkäaikaisesta helpotuksesta.
  2. Tehoaa tutkitusti. Tutkimusten mukaan jopa 80–90 prosenttia siedätyshoidetuista allergiapotilaista hyötyy hoidosta niin hyvin, että oireiden mukainen allergia- ja astmalääkitys voidaan lopettaa kokonaan tai tarve käyttää niitä vähenee merkittävästi.
  3. Parantaa elämänlaatua. Allergisten oireiden vähentyessä siedätyshoidon tuloksena myös työ- ja keskittymiskyky sekä unen laatu paranevat. Lisäksi astmaoireiden puhkeamisen todennäköisyys laskee.

*Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Varaa aika allergologille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.