Artikkelit

Harkitsetko hampaiden valkaisua?

Hampaiden valkaisu on yleinen ja turvallinen toimenpide, kun sen tekee suunterveyden ammattilaisen ohjauksessa. Terveystalon palvelujohtaja Matti Nurminen vastaa yleisimpiin kysymyksiin liittyen hampaiden valkaisuun.

Kuka hampaiden valkaisun tekee?

Hampaiden valkaisu tehdään yleensä suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hampaat voi valkaista myös kotona suunterveyden ammattilaisen ohjeita noudattaen. Ennen hampaiden valkaisua hampaiden tulee olla ehjät ja ikenien terveet, jotta valkaisu ei aiheuta terveydellisiä ongelmia. Jos et ole käynyt hammaslääkärillä tai suuhygienistillä viimeisen vuoden aikana, suosittelen varaaman ajan ensin hammastarkastukseen tai ainakin hampaiden valkaisukonsultaatioon.

Internetistä löytyy nykyään lukuisia erilaisia hampaita valkaisevia tuotteita, mutta niiden turvallisuudesta ei ole takeita. Turvalliset hampaiden valkaisuun kehitetyt aineet saat suunterveyden ammattilaisen vastaanotolta.

Millaisia esteitä hampaiden valkaisulle on?

Hampaiden valkaisu tehdään aina terveeseen suuhun; hampaiden ja ikenien terveys tulisi tarkastuttaa ennen valkaisua.  Karies sekä ientulehdus ja hammaskivi ovat esteitä hampaiden valkaisulle. Valkaisun lopputulokseen vaikuttavat erilaiset proteettiset hoitoratkaisut. Hampaiden paikat, sillat ja kruunut säilyttävät hampaiden valkaisussa värinsä muun hampaiston vaalentuessa. Mahdolliset paikkaukset voidaan kuitenkin vaihtaa vaaleamman sävyisiksi, kun hampaiden valkaisusta on kulunut muutamia viikkoja. Hampaiden valkaisua onkin hyvä miettiä jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan hampaiden paikkaushoitoa tai proteettista hoitoa. Hampaiden valkaisu sopii lähes kaikille, mutta sitä ei suositella raskaana oleville tai alaikäisille.  

Kuinka monta kertaa hampaiden valkaisussa pitää käydä?

Hoitokerrat vaihtelevat potilaskohtaisesti ja riippuvat lähtötasosta sekä halutusta lopputuloksesta. Vastaanotolla hampaat valkaistaan kertahoitona ja toimenpide vie tunnista kahteen tuntiin. Kotona tehdyssä hampaiden valkaisussa käytetään yksilöllisesti valmistettuja hammaslusikoita muutaman tunnin päivässä yleensä noin viikon tai kahden ajan. Kotona tehtävään valkaisuun saat tarkemmat ohjeet suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä.

Miten valkaisu tehdään?

Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa ikenet ja suun limakalvot suojataan ja tämän jälkeen levitetään valkaisugeeliä hymyalueella olevien hampaiden pinnoille. Valkaisevat geelit sisältävät joko vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Vastaanotolla valkaisevan geelin vaikutusta voidaan tehostaa ja nopeuttaa käyttämällä UV-valoa tai laseria.

Kotona tehtävää valkaisua varten hampaista otetaan ensin jäljennökset ja niiden avulla potilaalle valmistetaan yksilölliset kotivalkaisulusikat.  Lusikoihin levitetään suunterveyden ammattilaisen kanssa valittua valkaisevaa geeliä ja niitä pidetään suussa muutama tunti päivässä noin 1-2 viikon ajan.

Hampaiden valkaisu voi tilapäisesti aiheuttaa vihlontaa, mutta tämä menee tavallisesti ohi muutamassa päivässä.

Hampaiden luonnollista väriä voi kirkastaa ilman kemiallista käsittelyä soodajauhepuhdistuksella. Soodajauhepuhdistuksella saadaan poistettua hampaan pinnalliset värjäymät ja kiillotettua hampaan pinta.

Millaista lopputulosta voi odottaa?

Hampaiden valkaiseva geeli vaikuttaa nopeasti ja tulokset näkyvät pian hoidon jälkeen. Varsinkin vastaanotolla tehdyssä valkaisussa saadaan heti näkyvästi kirkkaammat hampaat, mutta valkaisun lopullinen tulos nähdään vasta muutaman päivän kuluttua. Valkaisun lopputulokseen ja pysyvyyteen vaikuttavat hampaiden väri ennen valkaisua, valkaisutoimenpiteen jälkeisten ohjeiden noudattaminen sekä suuhygieniasta huolehtiminen.

Kuinka kauan lopputulos kestää?

Hyvästä suuhygienista huolehtiminen auttaa säilyttämään hampaiden vaalean värisävyn. Noudattamalla hoito-ohjeita ja välttämällä värjääviä ruoka-aineita valkaisun tulos voi pysyä hyvänä useamman vuoden. Hampaita ei saisi kuitenkaan valkaista liian usein. Valkaisevia hammastahnoja voi käyttää kuuriluontoisesti ja niissä kannattaa suosia entsyymipohjaisia kiilteelle hellävaraisia tahnoja. Karkeiden hiovien tahnojen käyttöä kannattaa välttää. Entsyymipohjaiset valkaisevat hammastahnat ovat kiilteelle hellävaraisempia. 

Vastaanottovalkaisun jälkeen suositaan usein kevyempää ylläpito- tai kevytvalkaisua sekä kotivalkaisua, jonka avulla voidaan kirkastaa jo aikaisemmin valkaistujen hampaiden väriä. Ylläpito- tai kevytvalkaisua varten kannattaa kuitenkin varata ensin aika valkaisukonsultaatioon. Liian usein tehtynä hampaiden valkaisu voi vaurioittaa kiillettä.

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat tyypillisesti tummentumia tai ovat vaaraksi vaalennuksen lopputulokselle?

Hampaita värjääviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi marjat, punaviini, kahvi, tee, virvoitusjuomat, sekä värjäävät mausteet, kuten curry. Tupakoinnilla ja nuuskan käytöllä on myös hampaita tummentava vaikutus. Erityisesti kahden vuorokauden jälkeen valkaisusta tulee pidättäytyä kaikista tummentavista ja happamista ruoka-aineista sekä tupakkatuotteista.

Miten voi itse varmistaa, että lopputulos on hyvä ja kestää mahdollisimman pitkään?

Omasta suuhygieniasta huolehtiminen on paras tapa ylläpitää valkaisun lopputulosta. Säännöllinen hampaiden harjaaminen sekä hammasvälien puhdistaminen sekä hampaita tummentavien ruoka-aineiden välttäminen ovat avaintekijät hampaiden valkoisuuden säilyttämisessä. Valkaisevista hammastahnoista on myös hyötyä osana jälkihoitoa. Valkaisevien hammastahnojen käytössä tulisi kuitenkin noudattaa suunterveyden ammattilaisen suosituksia ja ohjeita. Käy säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla suun perustutkimuksessa ja suuhygienistin vastaanotolla hammaskivenpoistossa.

Hammaslääkäripalveluja ympäri Suomen, katso toimipisteet

Varaa aika maksuttomaan hampaiden valkaisukonsultaatioon ennen hampaiden valkaisun aloittamista.

Varaa aika suuhygienistille

Muita aiheeseen liittyviä

Kaisa mursi ranteensa liukkaalla tiellä
Liikkujan terveys

Lenkki koirien kanssa tutuissa maisemissa koitui Kaisan, 56, epäonneksi, kun hän liukastui talven ensipakkasilla ja loukkasi pahasti kätensä.

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Keho kuntoon fysioterapialla
Liikkujan terveys

Fysioterapeuttimme ovat apunasi, kun tarvitset hoitoa esimerkiksi lihasten ja nivelten vaivoihin. Yli 90 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireista on toiminnallisia, ja niihin voidaan vaikuttaa harjoittelulla.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.