Artikkelit

Hampaat suoraksi aikuisena?

Vinot tai puuttuvat hampaat voivat tuntua kiusallisilta ja jopa rajoittavilta sosiaalisessa kanssakäymisessä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä saada kaunista hymyä.

Aika usein kuvitellaan, ettei aikuisen hampaita enää voi oikoa tai että se kestää vuosikausia. Moni saattaa epäröidä myös niin sanottujen telaketjurautojen ulkonäköön liittyvien mielikuvien takia.

– Hampaiden oikominen aikuisena on yleensä jopa nopeampaa kuin lapsilla, joiden hoidossa joudutaan huomioimaan kasvutekijät. Aikuisista 90 prosentilla oikomishoito kestää vuodesta kolmeen vuoteen. Ainoa rajoite hoidon aloittamiselle on, että hampaiden ja ienten on oltava hyvässä kunnossa, eli suussa ei saa olla tulehduksia tai hampaissa reikiä, kertoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myller Terveystalosta.

Nätit kuoret, oikomishoito vai molemmat?

Kauniin hymyn aikaansaaminen on usein monen ammattilaisen yhteispeliä, painottavat Myller ja erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi, jotka tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Huolellinen vaihtoehtojen kartoittaminen heti hoidon alussa on tärkeää.

– Usein hammaslääkärin arvioon tullaan esteettisistä syistä, esimerkiksi hampaan asentovirheen, kuluman, värjäytymän tai puuttuvan hampaan takia. Niitä saatetaan haluta korjata laminaattikuorilla tai kruunuilla, mutta usein ensin kannattaakin oikoa hammasrivi suoraksi. Joskus jo oikomishoito muuttaa tilannetta niin paljon parempaan suuntaan, ettei kruunuja tai laminaatteja tarvitakaan, Suojärvi kertoo.

– Toisinaan taas käy niin, että oikomishoidon jälkeen vaikkapa hyvin kulunut hammas näyttää suorassa rivissä epäesteettiseltä. Silloin saatan ohjata potilaan Timon vastaanotolle keskustelemaan esimerkiksi mahdollisesta laminaattikuorien tarpeesta, Myller huomauttaa.

Vaikka hoitoon alun perin hakeutuisikin ulkonäön takia, taustalta voi paljastua purentavirhe. Ne voivat aiheuttaa leukanivelten kipeytymistä ja hampaiden kulumista. Lisäksi vinossa olevia hampaita on vaikeampi puhdistaa, mikä altistaa reikiintymiselle ja iensairauksille.

Hammasraudat voivat olla myös huomaamattomat

Viimeistellyn ja pysyvän hoitotuloksen saavuttaminen vaatii aikuisilla kiinteitä oikomiskojeita eli hammasrautoja. Lapsilla voidaan käyttää enemmän kasvua ohjaavia ja esimerkiksi vain yöllä pidettäviä rautoja. Hammasraudatkin ovat kuitenkin kehittyneet ulkonäkönsä puolesta.

– Ylähampaisiin laitetaan nykyään usein keraamiset raudat, joiden kiinnikkeet voivat olla valkoiset tai kirkkaat. Täysin huomaamattomat ne eivät ole, sillä niissä käytettävä lanka on edelleen metallia, Myller sanoo.

Ammattikielellä hampaan etupuolelle kiinnitettävistä raudoista puhutaan labiaalitekniikkana. Toisessa, niin sanotussa linguaalitekniikassa, raudat kiinnitetään hampaiden taakse, jolloin ne ovat kirjaimellisesti näkymättömät.

– Varsinkin oikomishoidon loppuvaiheessa asiakkaat haluavat usein päästä mahdollisimman nopeasti raudoista eroon. Linguaalitekniikassa tätä kiirettä ei ole, koska raudat eivät näy ulospäin, Myller huomauttaa.

Linguaalitekniikka on nykyisessä muodossaan ollut käytössä yli 10 vuotta, mutta toistaiseksi sitä ei Myllerin lisäksi hyödynnä kuin muutama suomalainen hammaslääkäri. Raudat valmistetaan mittatilaustyönä, joten niiden valmistuskustannukset ovat hieman kalliimmat: halvimmillaan 500 euroa ja kalliimmillaan 3 000 euroa. Tavallisten keraamisten rautojen materiaalikustannus on noin 100–500 euroa. Toisaalta linguaalitekniikalla jotkut purentavirheet pystytään hoitamaan tehokkaammin, koska ne liikuttavat hampaita hieman eri tavalla.

– Valinta on aina asiakkaan: osalla hinta on ratkaiseva tekijä, toiset taas haluavat nimenomaan täysin huomaamattomat raudat. Hampaat saadaan suoraan riviin molemmilla vaihtoehdoilla, Myller vakuuttaa.

Varaa aika hammaslääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.