Artikkelit

Häiriöitä näkökentässä?

Erilaiset näköhäiriöt voivat olla merkki alkaneesta silmäsairaudesta. Erityisesti näköä uhkaavan verkkokalvoirtauman oireet on hyvä tunnistaa, sillä sairaus vaatii nopeaa hoitoon pääsyä.

Useilla aikuisilla on näkökentässä vaarattomia haituvia, jotka kuuluvat normaaliin ikääntymiseen. Jos näkökenttään kuitenkin ilmestyy yhtäkkiä jokin häiriö, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua heti.

– Näköhäiriöt voivat johtua silmän rakenteisiin liittyvistä sairauksista. Mitä aikaisemmin silmäsairaus havaitaan, sitä paremmin se pystytään hoitamaan, kertoo silmätautien erikoislääkäri Asta Hautamäki Terveystalosta.

Tavallisimpia vaivoja silmän takaosassa ovat muun muassa makulan eli tarkan näön alueen ryppykalvo, lasiaisen aiheuttama verkkokalvon veto sekä keskeisen makulan reikä.

– Makulareiän oireita ovat näön heikkeneminen, kirjainten hyppiminen lukiessa ja lopulta sokean alueen ilmaantuminen näkökentän keskelle. Rypistyneen verkkokalvon seurauksena kuva taas vääristyy, Hautamäki kuvailee.

Verkkokalvoirtauma vaatii nopeaa hoitoa

Samentumien lisääntyminen ja valonvälähdykset voivat olla merkki harvinaisemmasta verkkokalvon irtaumasta, joka voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen ja pahimmillaan silmän sokeutumiseen.

– Verkkokalvon irtauma alkaa usein äkillisesti. Sen oireita ovat valoilmiöiden lisäksi näkökenttää kaventava reuna-alueelta leviävä varjo sekä myöhemmässä vaiheessa tarkan näön huonontuminen, Hautamäki sanoo.

Näkökentän reuna-alueen kaventumisen ilmaantuessa on syytä hakeutua silmälääkärin tarkastukseen jo saman vuorokauden kuluessa.

– Jos leikkaus viivästyy ja tarkan näön alue on jo ehtinyt irrota, verkkokalvo vaurioituu ja näkö voi jäädä huonoksi onnistuneesta leikkauksesta huolimatta, Hautamäki toteaa.

Leikkaus päiväkirurgisesti, illaksi kotiin

Useat silmän takaosan sairaudet saadaan hoidettua lasiais- ja verkkokalvoleikkauksilla.

– Verkkokalvoirtaumien, ryppykalvojen ja makulareikien lisäksi leikkauksilla korjataan myös muun muassa diabeteksen aiheuttamia verkkokalvo-ongelmia, tekomykiöiden siirtymiä ja silmävammojen jälkitiloja, Hautamäki listaa.

Suurin osa lasiais- ja verkkokalvoleikkauksista tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa ja kotiin pääsee leikkauksen jälkeen noin kahden tunnin kuluttua.

– Nykytekniikalla leikkaushaavat jäävät pienemmiksi ja toipuminen on nopeampaa, sanoo Hautamäki.

Terveystalo Kampissa on erityisen laaja silmäkirurgian palvelutarjonta. Tavanomaisempien laser-, kaihi- ja linssileikkausten lisäksi tarjontaan kuuluvat silmäluomi-, kyyneltie- ja karsastusleikkaukset sekä uutena kokonaisuutena lasiais- ja verkkokalvoleikkaukset. Lasiais- ja verkkokalvoleikkaukset hoidetaan keskitetysti Terveystalo Kampissa, jonne voi saapua Terveystalon jokaisesta toimipaikasta ympäri Suomen.

Varaa aika silmälääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.