Artikkelit

Flunssan ehkäisy ja hoito – lääkäri kertoo tehokkaimmat keinot torjua alkava flunssa

Taas on se aika vuodesta – flunssa iskee juuri silloin, kun vähiten pitäisi. Asiantuntijamme listaa parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon.

– Syksy ja talvi ovat otollista aikaa flunssavirusten leviämiselle, kun ihmiset kokoontuvat sisätiloihin töissä, kouluissa ja päiväkodeissa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen.

Suomessa sairastetaan vuosittain noin 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. Aikuiset sairastuvat flunssaan keskimäärin 2–3 kertaa vuodessa ja lapset vielä useammin, sillä heillä vastustuskyvyn kehittyminen on vielä kesken. Lapset ovat usein leikkien tiimellyksessä varsin läheisessä kontaktissa toistensa kanssa, joka edesauttaa flunssavirusten leviämistä.

Flunssalta ei voi suojautua rokotteella, kuten influenssalta, mutta onneksi jotain on silti tehtävissä.

Muista käsihygienia ja vaali vastustuskykyä

  • vältä aivastelua ja yskimistä muihin päin, voit yskiä vaikkapa hihaan, huiviin, paidan alle tai käsivarteen

  • käsien pesu: kädet tulisi pestä saippualla ja lämpimällä vedellä aina, kun tulee ulkoa sisälle, ennen ruokailua sekä vessakäynnin ja niistämisen jälkeen 

  • Käytä tarvittaessa käsidesiä. Käsienpesua ei kuitenkaan kannata korvata käsidesin käytöllä, sillä desinfiointiaine voi tuhota myös iholla elävät hyvät bakteerit, jotka pitävät huolta ihon tasapainosta ja hyvinvoinnista

  • Vältä kasvojen koskettelua 

Flunssavirukset tarttuvat joko kosketus- tai pisaratartuntana. Flunssaa potevan ihmisen tulisi välttää aivastelua ja yskimistä muihin päin ehkäistäkseen pisaratartuntoja. Yleisimmin tartunta tulee kuitenkin kosketuksen kautta. Virukset leviävät niin ovenkahvoihin, tietokoneen näppäimistöihin kuin bussin kaiteisiinkin. Halosen mukaan virukset voivat säilyä pinnoilla jopa tunteja, ja seuraava ihminen poimii ne huomaamatta mukaansa. 

– Suurin riski on saada tartunta omista käsistä. Monilla ihmisillä on tapana huomaamattaan koskea omiin kasvoihin, jolloin taudinaiheuttajat kulkeutuvat sormista nenään limakalvoille, jossa infektio tapahtuu, Halonen huomauttaa. 

Hyvän käsihygienian lisäksi flunssaa voi ehkäistä myös pitämällä huolta omasta vastustuskyvystä.

– Vastustuskykyä voi parantaa syömällä monipuolisesti ja huolehtimalla liikunnan ja levon tasapainosta. Kannattaa myös vältellä runsasta alkoholinkäyttöä ja ylimääräistä stressiä, jotka laskevat vastustuskykyä. Myös tupakoinnin lopettaminen kannattaa, sillä tupakoivat kärsivät hengitystietulehduksista muita useammin. Lyhyesti sanottuna terveelliset elämäntavat ovat hyvä keino myös flunssan ehkäisyssä, Halonen kiteyttää.

Mitkä näistä keinoista tepsivät oikeasti flunssan ehkäisyyn tai hoitoon?
Kysyimme lääkäriltä.

  1. Sinkki. Tutkimusten mukaan sinkistä voi olla hyötyä flunssan ehkäisyssä. Sinkki saattaa myös hieman lyhentää flunssaoireiden kestoa. Päiväannoksen tulisi olla vähintään 75 mg suun limakalvoilta imeytyvää sinkkiasetaattia, jotta siitä olisi hyötyä.
  2. D-vitamiini. D-vitamiini vaikuttaa immuunijärjestelmään ja vastustuskykyyn myönteisesti, mutta ei ole todistettu, että siitä olisi hyötyä flunssan ehkäisyssä.
  3. C-vitamiini. C-vitamiini saattaa ehkäistä flunssaa, mutta määrien tulisi olla varsin suuria, useampi tuhat milligrammaa päivässä. Näyttö on kuitenkin heikompaa, kuin sinkin kohdalla.
  4. Probiootit. Probiooteista on kirjavia tutkimustuloksia, joista on vaikea vetää johtopäätöksiä. Nykytutkimusten valossa tiedetään, että probiootit vaikuttavat puolustusjärjestelmään myönteisesti suoliston bakteeriflooran kautta. Varsinaisesti flunssan ehkäisyssä probiooteista ei kuitenkaan ole hyötyä.
  5. Nenäkannu. Nenän huuhtelu nenäkannulla helpottaa tukkoista oloa, vaikka se ei auta selättämään itse virusta. Nenähuuhtelulla voi ylläpitää nenän limakalvojen hyvinvointia ja edistää liman poistumista nenäonteloista. Nenäkannun käyttö saattaa myös ennaltaehkäistä flunssan jälkitautien, kuten poskiontelontulehduksen syntymistä.

Milloin kannattaa lähteä lääkäriin?

Jos flunssa kuitenkin pääsee iskemään, tärkeintä on levätä. Lääkäriin ei ole tarvetta lähteä, ellei vointi ole erityisen huono. Uudet etävastaanotot chatissa tai videolla ovat kätevä tapa käydä lääkärissä kotisohvalta ilman, että sairaudesta uupuneena tarvitsee lähteä liikkeelle ja levittämään tautia. Etävastaanotolla lääkäri voi todeta oireet ja määrätä mahdollisia oireita lievittäviä lääkkeitä.

Mikäli hengitystieoireet ovat voimakkaat, kuume on korkea tai vointi erityisen huono, on syytä hakeutua vastaanotolle tutkimuksiin. Lääkäriin tulisi hakeutua myös, jos jo paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä jatkuu yli kahdeksan viikkoa.

Kokeile etävastaanottoa

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.