Artikkelit

Nopeasti hyvään hoitoon vamman sattuessa – etäyhteys ortopediin missä tahansa

Tiesitkö, että ortopedin vastaanotto voidaan toteuttaa myös etänä? Vaikka röntgen- ja magneettitutkimukset sekä leikkaukset vaativatkin lääkärikeskuksessa vierailua, suuri osa hoidosta onnistuu etävastaanotolla.

Ortopedian erikoisalalla tutkitaan ja hoidetaan luuston sekä muiden tukikudosten vammoja ja sairauksia. Hoito perustuu usein leikkauksiin ja toimenpiteisiin, jonka takia etävastaanotto ei tule ensimmäisenä mieleen ortopediasta puhuttaessa. Ortopedin etävastaanotolla voidaan kuitenkin toteuttaa iso osa tukielinkirurgisten vammojen ja sairauksien diagnosoinnista, hoidosta ja seurannasta.

Olipa kyse sitten mökkipolulla nyrjähtäneestä nilkasta tai jalkapallopelin tiimellyksessä vääntyneestä polvesta, nopea apu löytyy etävastaanotolta.

– Etävastaanotto tuo tarvittavan asiantuntijan saataville sijainnista riippumatta. Ortopedian erikoislääkäriin saa yhteyden esimerkiksi mökkiterassilta tai urheilukentän laidalta pikaisesti vamman sattuessa ja hän voi tehdä tilannearvion saman tien, kertoo ortopedian erikoislääkärimme Teemu Paatela.

Ensikäynnillä on hyvä varata videovastaanottoaika, jotta lääkäri voi arvioida tilannetta ja tehdä sen pohjalta diagnoosin.

– Videon kautta potilas voi osoittaa tarkalleen, missä kipu tuntuu ja näyttää onko alueella esimerkiksi turvotusta, mustelmia tai muita ulkoisia merkkejä vammasta. Lisäksi potilasta voi pyytää tekemään samankaltaisia testejä kuin perinteisellä vastaanotolla, esimerkiksi kokeilla voiko nilkan tai polven päälle varata painoa, Paatela sanoo.

Etävastaanotolla potilaan ja asiantuntijan välisen kommunikaation tärkeys korostuu.

– Videon avulla näkee ulkoisesti tutkittavan alueen, mutta potilaan täytyy itse kuvailla tilannetta ja kertoa vammasta. Lääkäri toki kyselee ja ohjaa keskustelua. Jos kyseessä on esimerkiksi lapsi- tai vanhuspotilas, voi mukana olla joku läheinen auttamassa.

Alkuvaiheen arvion pohjalta lääkäri tekee hoitosuunnitelman ja ohjaa potilaan tarvittaessa röntgen- tai magneettitutkimukseen. Kuvantamistutkimuksessa voidaan hyödyntää Terveystalon laajaa verkostoa.

– Röntgen- tai magneettitutkimus voidaan tehdä missä tahansa potilaalle parhaiten sopivassa yksikössä. Tulokset voidaan käydä yhdessä potilaan kanssa läpi etävastaanotolla video- tai puhelinyhteydellä. Myös toipumisen seuranta ja mahdollisesti tarvittava fysioterapeutin tekemä kuntoutus onnistuu etänä.

Niin lääkärit kuin potilaatkin ovat olleet yllättyneitä siitä, miten moneen etävastaanotto taipuu.

Ortopedin etävastaanotolla voidaan esimerkiksi:

  • tehdä hoito- ja leikkaussuunnitelma
  • käydä läpi röntgen- ja magneettitutkimusten tuloksia
  • seurata hoidon etenemistä
  • arvioida työkykyä

Hoitoketjussa saatetaan tarvita lisäksi tavanomaisia vastaanottokäyntejä, leikkauksia ja fysioterapeutin hoitoa. Myös fysioterapiakäyntejä voidaan tehdä etänä.

Etävastaanoton hyödyt:

  • Helposti tavoitettava palvelu sijainnista riippumatta. Säästät aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse matkustaa minnekään.
  • Alkuvaiheen asianmukainen informaatio. Lääkäri voi arvioida etänä tutkimusten tarpeen ja tehdä hoitosuunnitelman. Saat osaavaa hoitoa heti vamman sattuessa.
  • Sopiva asiantuntija on tavoitettavissa myös syrjäseuduilla. Kaikilla paikkakunnilla ei ole saatavilla esimerkiksi polveen erikoistuneita spesialisteja. Voit silti saada hoitoa sopivalta asiantuntijalta etävastaanoton kautta.
  • Asiointiin riittää älypuhelin tai tietokone. Et tarvitse erityisiä laitteita etävastaanotolle pääsemiseen. 

Varaa aika ortopedin etävastaanotolle

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.