Artikkelit

Kuinka karistaa kesäkilot?

Jos kesäherkuttelu ja rento löhöily kääntävät vaakaa uusiin lukemiin, ei hätää – ravitsemusterapeutti neuvoo, kuinka kesäkiloista pääsee eroon ilman nälkäkuuria.

Lomaillessa rutiinit saattavat unohtua ja liikkuminen jää joskus vähemmälle. Monella lomaan kuuluu myös tavallista runsaampi nautiskelu ja herkuttelu. Kesäloman päätteeksi vaatteet voivatkin alkaa tuntua turhan tiukoilta.

– Muutamasta kesällä kertyneestä ylimääräisestä kilosta ei kannata hätääntyä. Usein jo pelkkä arkirytmiin ja tuttuihin elämäntapoihin palaaminen auttaa karistamaan ne, rauhoittelee ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta.

Lomatissuttelu näkyy vaa’alla

Vähentyneen liikunnan ja lisääntyneen herkuttelun lisäksi alkoholi vaikuttaa usein kesäkilojen kertymiseen. Tissuttelu näkyy ennen pitkää myös vyötäröllä, sillä alkoholi sisältää runsaasti energiaa.

– Lomalla ihmisten alkoholinkulutus usein kasvaa. Suurimmalla osalla sama tahti ei kuitenkaan jatku enää töihin palatessa, ja silloin painokin palautuu usein uomiinsa. Jos kuitenkin tuntuu, että tarvitsee työpäivän jälkeen oluen tai lasillisen viiniä rentoutuakseen, on aika pysähtyä pohtimaan omaa alkoholinkäyttöä, toteaa Palssa.

Paras lääke muutaman lomakilon karistamiseen on usein ruokavalion lisäksi liikunta. Jo aktiivisuuden lisääminen arjessa voi edistää painonhallintaa, jos loma on mennyt rennosti löhöillessä. Aerobisen liikunnan rinnalla painonhallinnan kannalta on tärkeää muistaa lihaskunnon harjoittaminen, sillä lihasmassaa tarvitaan polttamaan rasvaa.

Armollinen asenne auttaa pysyvään muutokseen

Jos kyse ei ole pelkistä kesäkiloista, vaan painon pudottaminen on pyörinyt mielessä jo pidempään, voi isompi elämäntapamuutos olla paikallaan. Silloin kannattaa lisätä liikuntaa ja tarkistaa oma ruokavalio sekä huolehtia riittävästä unesta ja stressinhallinnasta. Olennaista on rakentaa järkevää suhdetta syömiseen.

– Painonhallinta on kokonaisuus, jonka keskiössä on liikunnan ja ruokavalion oikeanlainen yhdistäminen sekä riittävä lepo ja uni. Haasteena voi olla tunne- ja tapasyöminen, jolloin ongelmat eivät ratkea ruokavaliota miettimällä. Pikadieetille ei kannata ryhtyä, vaan ruokaremontin kanssa on syytä olla kärsivällinen. Usein ajatellaan, että painon pudottamiseksi on lakattava syömästä tiettyjä ruokia ja sanottava hyvästit ruoasta nauttimiselle. Jos haluaa pysyviä tuloksia, pitäisi miettiä omaa tilannetta kokonaisvaltaisesti ja omaan arkeen sopivia muutoksia, painottaa Palssa.

Terveellisemmät elämäntavat kannattaa omaksua kaikessa rauhassa pienin askelin.

– Elämäntapojen muuttaminen on aina iso asia. Siksi siinä onnistuminen vaatii usein käytännönläheisten toimintaohjeiden laatimista. Monia auttaa esimerkiksi se, että laittaa itselleen puhelimeen muistutuksen, jotta muistaa syödä säännöllisesti tai ostaa kaupasta terveellistä syötävää, sanoo Palssa.

Ravitsemusterapeutin ohjeet kesäkilojen karistamiseen:

  1. Pohdi omaa suhdetta syömiseen ja terveyteen. Mitkä asiat edistävät omaa hyvinvointia ja missä olisi mahdollisuus muutokseen?
  2. Mieti konkreettisia muutoksia arjessa. Mihin on mahdollista panostaa ja mitkä ovat askeleet eteenpäin? Pelkkä suunnittelu ei riitä, vaan tarvitaan päättäväisyyttä toteuttaa muutokset.
  3. Syö säännöllisesti ja riittävästi kasvisvoittoista ruokaa. Säännölliset ruoka-ajat auttavat pitämään nälän tunteen kurissa ja olon energisenä. Kun ruokailut pysyvät rytmissä, tulee ylilyönteihin tai epäterveellisiin valintoihin sorruttua harvemmin. Mieti myös, onko tarpeen vähentää alkoholin nauttimista, sillä se vaikuttaa terveyteen monin tavoin painonhallinnan lisäksi.
  4. Liiku aktiivisesti. Arkeen on hyvä kuulua reilu annos liikuntaa. Liikunnalliset harrastukset ja päivittäinen hyötyliikunta auttavat karistamaan kesällä kertyneet kilot.
  5. Pyri nukkumaan riittävästi myös loma-ajan jälkeen. Riittävä uni ja lepo on painonhallinnan perusta.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.