Artikkelit

Epäiletkö lapsellasi karsastusta? Tarkkaile näitä oireita!

Lapsen terveys

Karsastuksella tarkoitetaan silmien yhteistoiminnan häiriöitä. Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, vuorottelevaa tai piilokarsastusta. Kun karsastus on ilmikarsastusta silmät menevät kieroon ja katsovat eri suuntiin. Noin 5 % lapsista karsastaa siten, että se näkyy ulospäin.

Piilokarsastus ei näy välttämättä päällepäin, paitsi väsyneenä, mutta voi aiheuttaa erilaisia oireita. Karsastus on osittain periytyvää. Joka neljänneltä karsastavalta löytyy lähisukulainen, joka karsastaa.

Lapsen karsastus todetaan usein neuvolassa. Vanhemmat voivat epäillä lapsen karsastusta seuraavista merkeistä:

- poikkeava pään asento
- silmät menevät kieroon
- lapsi alkaa sulkea toista silmäänsä
- päänsärky
- häikäistyminen
- kömpelyys

Piilokarsastuksen oireita voivat olla myös kaksoiskuvat ja lukemisen vaikeutuminen rivien hyppimisen vuoksi. Lapsi ei välttämättä osaa näitä oireita kertoa, mutta silmien hierominen ja sulkeminen, tai lähityöskentelyn vältteleminen, voivat olla oireita karsastuksesta.

Miten karsastusta hoidetaan?

Silmälääkäri hoitaa karsastusta yksilöllisesti joko tilannetta seuraamalla, peittohoidolla, silmälaseilla, prismallisilla silmälaseilla tai leikkaushoidolla. Karsastustapauksia voidaan myös hoitaa kirurgisesti eli silmälihasten leikkaushoidoilla.

Yleisin hoitomuoto on peittohoito, jossa terve silmä peitetään lapulla ja karsastava silmä pakotetaan töihin. Peittohoito ei itsessään korjaa karsastusta, vaan sillä ennaltaehkäistään tai hoidetaan niin kutsuttua ”laiskaa silmää” eli toiminnallista heikkonäköisyyttä. Peittohoidon lisäksi joskus käytetään myös tippahoitoa tai erikoissilmälaseja.

Joskus pelkillä silmälaseilla saadaan silmät katsomaan suoraan. Prismalaseilla (silmälasit joihin on hiottu prismaa) taas voidaan poistaa kaksoiskuvat ja rivien hyppiminen.

Miksi karsastukseen kannattaa puuttua?

Karsastusepäily täytyy aina tutkia. Joskus karsastuksen taustalta voi löytyä silmän rakenteen poikkeavuus tai sairaus.

Karsastajilla on usein riski toiminnalliseen heikkonäköisyyteen. Tällöin karsastavaa silmää ei aktiivisesti käytetä, jolloin sen näöntarkkuus heikkenee. Huonompi silmä voi jäädä pysyvästi heikkonäköiseksi, ellei vaivaa hoideta.

Karsastus voi lisätä myös niska- ja hartiaseudun ongelmia, kenokaulaisuutta sekä kiusaamista. 
Näkyvä karsastus voi aiheuttaa turhaa kuormitusta lapsen itsetunnolle herkässä kasvuvaiheessa.

Asiantuntijana Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Päivi Toivonen

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Keho kuivuu helteellä
22.7.2019 Lapsen terveys

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä – siksi nesteytyksestä on silloin erityisen tärkeä huolehtia. Kuinka selviytyä kesäkuumalla ja kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Kesä keskellä kämmentä
2.6.2019 Lapsen terveys

Sanonta ”tekevälle sattuu” pitää paikkansa myös kesällä. Lomalla on aikaa tehdä kotona pientä tai suurempaa remonttia, mökillä odottavat halonhakkuut ja kesätapahtumiinkin pitäisi ehtiä. Lisääntynyt ulkona puuhastelu ja liikkuminen altistavat myös tapaturmille, ikäville kutinoille ja allergisille reaktioille. Mitä iholta löytyvälle punkille pitää tehdä? Entä milloin palovamman takia täytyy mennä lääkäriin?

Kesämielellä, vesi kielellä?
31.5.2019 Lapsen terveys

Kesäisen tunnelman vallattua mielen vesi voi tulla kielelle monestakin asiasta. Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Mitä teen, jos punkki puree?
24.5.2019 Lapsen terveys

Punkkien määrä on viime vuosina lisääntynyt. Niitä on löydetty jo lähes koko maasta pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Syytä punkkipaniikkiin ei kuitenkaan ole.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.