Artikkelit

Epäiletkö koronaa? Lievän taudin voi sairastaa kotona

Tähän aikaan vuodesta liikkeellä on maailmanlaajuisen koronaviruksen lisäksi runsaasti tavallista flunssaa ja influenssaa. Koska terveyspalvelut ovat ruuhkautuneet, on tärkeää, että kaikki lieväoireiset taudit sairastetaan kotihoidossa.

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt koronavirus on aiheuttanut merkittäviä toimenpiteitä myös Suomessa. Koronavirus ei kuitenkaan ole ainoa hengitystieoireita aiheuttava tauti, sillä alkuvuosi on myös tavallisen flunssan ja influenssan aikaa.

Milloin on syytä epäillä koronavirustartuntaa? Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireita ovat:

 • Yskä
 • Kurkkukipu
 • Päänsärky
 • Hengenahdistus
 • Lihaskivut
 • Kuume

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Koronavirusta onkin syytä epäillä erityisesti silloin, kun oireileva on oleskellut ulkomailla tai ollut lähikontaktissa koronavirustartuntaan sairastuneen henkilön kanssa viimeisten 14 vuorokauden aikana.

Jos pärjäät kotona, sairasta kotona

Koska koronatartunnan oireet ovat samankaltaisia flunssan ja influenssan kanssa, eikä testauskapasiteetti riitä kaikkiin epäilyihin, voi tauteja olla vaikeaa erottaa toisistaan. Palveluiden ruuhkautumisen välttämiseksi onkin tärkeää ymmärtää, että kaikki lieväoireiset taudit voi hyvin sairastaa kotihoidossa.

Vaikka kyse olisi koronaepäilystä, asia ei vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon, mikäli oireet ovat sellaisia, että niiden kanssa pärjää kotona.

Kotihoidossa tärkeintä on levätä, syödä riittävästi ja nauttia runsaasti nesteitä. Rasitusta tulee välttää niin kauan, kuin oireita on.

Oireiden lievittämiseen voi käyttää myös tavallisia kipu- ja särkylääkkeitä valmistajan ohjeita noudattaen. 

 • Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tulehduskipulääkkeiden, erityisesti ibuprofeenin käyttöä koronavirusoireisiin pitäisi välttää ja käyttää sen sijaan parasetamolia. Ibuprofeenin epäillään tuoneen haittoja ranskalaisille koronaviruspotilaille. WHO:n asiantuntijat ovat kertoneet tutkivansa asiaa parhaillaan, jotta asiasta voi antaa uusia suosituksia. 

 • Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea linjaa seuraavaa:
  ”Tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19 -infektion pahenemisen välillä, eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.” 
 • Myös THL:n mukaan tulehduskipulääkkeitä voi käyttää koronavirusinfektion hoidossa.

Jos oireilet, vältä sosiaalisia kontakteja

Koronavirustilanteen keskellä on erittäin tärkeää, että taudin leviämistä onnistutaan hidastamaan, jottei terveydenhuollon kantokyky ylity. Tämä tarkoittaa, että lievätkin flunssaoireet on syytä ottaa vakavasti: sairaana ei koskaan tule mennä töihin eikä olla kontaktissa muihin ihmisiin.

Jos koronatilanne kuormittaa, juttele asiasta mielen psykologin tai psykoterapeutin kanssa.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

 Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.