Artikkelit

Epäiletkö koronaa? Lievän taudin voi sairastaa kotona

Maailmanlaajuisen koronaviruksen lisäksi syksyisin on liikkeellä runsaasti tavallista flunssaa ja influenssaa. Kaikki lieväoireiset taudit voi sairastaa kotihoidossa. Koronavirusepäilyssä on kuitenkin tärkeää käydä testissä viruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt koronavirus on aiheuttanut merkittäviä toimenpiteitä myös Suomessa. Koronavirus ei kuitenkaan ole ainoa hengitystieoireita aiheuttava tauti, sillä vuoden mittaan erityisesti alkuvuodesta ja syksyisin liikkeellä on myös tavallista flunssaa ja influenssaa.

Milloin on syytä epäillä koronavirustartuntaa? Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireita ovat:

  • Yskä
  • Kurkkukipu
  • Päänsärky
  • Hengenahdistus
  • Lihaskivut
  • Kuume

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Koronavirusta onkin syytä epäillä erityisesti silloin, kun oireileva on ollut viimeisten 14 vuorokauden aikana lähikontaktissa koronavirustartuntaan sairastuneen henkilön kanssa tai oleskellut ulkomailla maassa, jossa on paljon tartuntoja.

Jos pärjäät kotona, sairasta kotona, mutta käy testissä

Koska koronatartunnan oireet ovat samankaltaisia flunssan ja influenssan kanssa, tauteja ei voi varmuudella erottaa toisistaan oireiden perusteella. Koronavirustartunnan voi varmistaa testillä. Lieväoireisen koronan sekä tavalliset flunssataudit ja influenssan voi hyvin sairastaa kotihoidossa, mutta testaaminen on tärkeää, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään sairastuneen lähipiirin ja muiden kontaktien kautta.

Kotihoidossa tärkeintä on levätä, syödä riittävästi ja nauttia runsaasti nesteitä. Rasitusta tulee välttää niin kauan kun oireita on. Oireiden lievittämiseen voi käyttää tarvittaessa tavallisia ilman reseptiä apteekista saatavia kipu- ja särkylääkkeitä valmistajan ohjeita noudattaen.

Jos oireilet, vältä sosiaalisia kontakteja

Koronavirustilanteen keskellä on erittäin tärkeää, että taudin leviämistä onnistutaan hidastamaan, jottei koronavirus leviä ja terveydenhuollon kantokyky ylity. Tämä tarkoittaa, että lievätkin flunssaoireet on syytä ottaa vakavasti: sairaana ei koskaan tule mennä töihin eikä olla kontaktissa muihin ihmisiin.

Jos koronatilanne kuormittaa sinua henkisesti, juttele asiasta mielen psykologin tai psykoterapeutin kanssa.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

 Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.