Artikkelit

Elämäntaparemontin aika?

Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella.

Kun keski-ikä kolkuttaa, moni mies havahtuu huomaamaan omasta hyvinvoinnista huolehtimisen jääneen vuosien mittaan retuperälle. Kynnys elämäntaparemontin aloittamiseen voi monilla miehillä olla korkea.

– Suurelle osalle suomalaismiehistä tekisi terää käydä tarkastuttamassa terveydentilansa. Näin voidaan tarttua esimerkiksi koholla olevaan kolesteroliin tai verenpaineeseen. Ennen lääkärikäyntiä lähtötilannetta voi selvittää lähetteettömillä laboratoriotutkimuksilla. Miehen tutkimuspakettiin sisältyy tärkeimmät miehen terveyteen liittyvät laboratoriotutkimukset. Tarvittaessa lääkäri auttaa tulosten tulkinnassa ja kertoo mitä ne käytännössä merkitsevät. Kun omat riskitekijät ovat tiedossa, on helpompi myös motivoitua tekemään jotain asian eteen, havainnollistaa Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen.

Kohonnut kolesteroli ei tunnu miltään – vaikutukset ovat kuitenkin kansanterveyden kannalta merkittäviä

Kohonnut verenpaine ja kolesteroli ovat keski-ikäisillä miehillä yleisiä terveysriskejä. Suomalaisista miehistä noin 40 prosentilla on verenpaine koholla, ja suosituksia korkeammat kolesterolilukemat mitataan jopa 75 prosentilta suomalaisista aikuisista.

Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta näkyviä oireita. Kohonnut kolesterolikaan ei tunnu miltään tai näy päällepäin. Kuten korkea verenpaine, se voidaan todeta vain mittaamalla. Ulkoisten oireiden puute ei kuitenkaan tarkoita, ettei kohonneisiin arvoihin tarvitsisi puuttua: sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire voi olla äkkikuolema. Sydäninfarktiin kuolee vuosittain noin 5 000 miestä.

– Verenpainetauti vaurioittaa elintärkeitä sydän-, aivo- ja munuaisvaltimoita sekä sydänlihasta. Siksi kohonnut verenpaine on tärkeää havaita ja hoitaa mahdollisimman varhain. Liika kolesteroli taas kertyy ahtauttaviksi kerrostumiksi valtimoiden sisäseiniin. Tällaiset suonet tukkeutuvat tai repeytyvät helpommin ja voivat aiheuttaa jopa sydämen pysähtymisen. Ruokavalion muutoksilla ja liikunnan lisäämisellä sekä verenpaine että kolesteroli pysyvät paremmin kurissa, sanoo Halonen.

Elintavat vaikuttavat erektioon

Miehen kannattaa muistaa, että korkea kolesteroli voi olla myös seksiongelmien taustalla. Kun veri ei pääse vapaasti virtaamaan penikseen, seurauksena on erektiohäiriöitä. Halosen mukaan erektiovaikeudet alkavat keski-ikäisillä olla jo tavallinen kiusa.

– Elintavoilla on erektioon iso vaikutus. Jos tupakoit, käytät reilusti alkoholia, liikut vähän ja ylipainoakin on kertynyt, on erektio-ongelmien riski huomattavasti suurempi kuin terveitä elämäntapoja noudattavalla miehellä. Iän myötä erektiovaikeudet pahenevat, joten jos haluaa toimivan seksielämän, on keski-ikään tultaessa aika tarttua toimeen ja lähteä muuttamaan tottumuksiaan terveellisemmiksi, Halonen ohjeistaa.

Erektioon vaikuttavat kohonneen kolesterolin lisäksi monet muutkin sairaudet, kuten verenpaine- tai sepelvaltimotauti sekä diabetes. Taudit kehittyvät vuosien mittaan, joten elämänmuutos kannattaa aloittaa heti hälytysmerkkejä huomatessaan. Riittävän aikainen, päättäväinen puuttuminen oireisiin saa ne usein katoamaan kokonaan.

3 kikkaa onnistuneeseen elämäntaparemonttiin

  1. Selvitä lähtötilanne.
    Ennen elämäntaparemonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää lähtötilanne. Miehen tutkimuspakettiin on koottu tärkeimmät miehen terveyteen liittyvät tutkimukset, kuten kolesteroli-, verensokeri- ja PSA-arvot. Kun omat terveysriskit ovat tiedossa, on elintapojen hienosäätökin helpompaa. 

  2. Hiljaa hyvä tulee.
    Kun elämäntavat yritetään uudistaa kertarysäyksellä, ovat tulokset harmillisen usein vain väliaikaisia. Pysyvä muutos syntyy rauhassa ja vähän kerrallaan. Pienetkin muutokset esimerkiksi ruoan laadussa ja herkkujen määrässä vievät parempaan suuntaan. Samoin liikunnan määrää on hyvä lisätä hissun kissun – tärkeintä on, että liikunta tuntuu mukavalta ja mielekkäältä.

  3. Jos elämänmuutos takkuilee, ota asiantuntija avuksi.
    Jos tuntuu, ettei elämäntapojen muuttaminen tuota tulosta kuukaudessa tai kahdessa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Lääkäri, liikunnanohjaaja tai ravitsemusterapeutti osaa tukea muutoksessa ja antaa lisää eväitä onnistumiseen.

Siirry verkkokauppaan ja osta lahjakortti tutkimuspakettiin

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vatsa-aortan pullistumassa saattaa piillä välitön hengenvaara
Miehen terveys

Vatsa-aortan pullistuma on salakavala tauti, joka kehittyy pikkuhiljaa. Pahimmillaan pullistuma voi johtaa vatsa-aortan repeämiseen, aiheuttaen äkillisen ja hengenvaarallisen tilan.

Mikä tuo miehen lääkäriin?
Miehen terveys

Terveystalo selvitti miesten yleisimmät lääkärikäyntien syyt. Alle nelikymppisillä kärkisijoilla ovat polvivammat ja selkäkipu, mutta korkea verenpaine yleistyy jo 40 vuotta täyttäneillä.

Liikunta unohtuu ruuhkavuosia eläviltä miehiltä
Miehen terveys

Suomalaismies huolehtii perheestään ja omaisuudestaan, mutta ei edelleenkään ymmärrä pitää itsestään riittävää huolta. Omaan terveyteen liittyvistä asioista hän ei juurikaan halua kertoa eikä hakeudu mielellään lääkäriin. Perheen perustamisen myötä miehen liikuntaharrastukset usein jäävät.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.