Artikkelit

Diabetesta voi sairastaa myös tietämättään, mistä tunnistat oireet?

Maailman diabetespäivää vietetään vuosittain 14.11. Diabetespäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota yhteen maailmassa ja Suomessa nopeimmin yleistyvään sairauteen. Tällä hetkellä jo puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, mutta puolet heistä ei vielä tiedä sairastavansa tautia.

 
− Tyypin 2 diabetes ei välttämättä tunnu miltään, ja oireet voivat lisääntyä huomaamatta. Esimerkiksi lisääntynyt epämääräinen väsymys, särky ja näön heikkeneminen ovat merkkejä, jolloin kannattaa selvittää onko kyse diabeteksesta, etenkin jos diabetesta esiintyy suvussa, sanoo sisätautien erikoislääkäri, palvelujohtaja Joni Suomi Terveystalosta.
 
Tyypin 2 diabetes on hoitamattomana vakava sairaus, joka voi johtaa merkittävästi elämänlaatua heikentäviin liitännäissairauksiin. Hyvän hoidon ansiosta diabetesta sairastava voi kuitenkin elää täysipainoista elämää.

Miten diabetekselta voi välttyä?

Ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Tyypin 2 diabetes on kuitenkin usein ennaltaehkäistävissä, ja jo puhjennutkin sairaus on taltutettavissa elintapojen muutoksella.
 
− Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pystytään puolittamaan, jos elintapoja muuttaa onnistuneesti ajoissa. Tärkeintä ovat terveelliset ruokatottumukset: pidä huolta riittävästä kuidun saannista ja runsaasta kasvisten määrästä. Pienikin painonpudotus vähentää sairastumisriskiä.

− Liikuntaa voi lisätä arkeen esimerkiksi kävelemällä lyhyet matkat autolla liikkumisen sijaan. On hyvä välttää liikaa stressiä ja nukkua riittävästi, sillä väsyneenä syö helposti mitä sattuu ja silloin liikkuminenkin jää helposti, Suomi toteaa.
 
Elämäntapamuutoksia kannattaa tehdä pienin askelin, jolloin niistä on helpompi pitää kiinni. Jo vähäisilläkin elintapojen muutoksilla on merkitystä diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Tiedätkö diabetesriskisi?

Oman diabetesriskin voi selvittää diabetesriskitestillä. Jos testin mukaan diabetesriskisi on koholla, varaa aika diabeteshoitajalle tai yleislääkärille.

Varaa aika yleislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.