Artikkelit

Diabetesta sairastava, tiedätkö mikä vaikutus suun terveydellä on hoitotasapainoosi?

Suun terveydellä on tutkittu vaikutus diabeteksen hoitotasapainoon. Siksi diabetesta sairastavan on kiinnitettävä erityistä huomiota suun ja hampaiden terveyteen.

Diabetes altistaa iensairaudelle nimeltä parodontiitti. Se vaikeuttaa hyvän diabeteksen hoitotasapainon saavuttamista ja lisää riskiä diabeteksen lisäsairauksiin. Se lisää diabetesta sairastavan riskiä valtimokovettumataudille ja on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä.

Parodontiitti on kaikkien suomalaisten aikuisten yleisin suun sairaus, sairasti sitten diabetesta tai ei. Viattomalta tuntuva ientulehdus on parodontiitin esiaste. 64 prosentilla suomalaisista on suussaan parodontiittiin liittyviä löydöksiä ja 21 prosentilla vaikea-asteinen parodontiitti. Kyseessä on merkittävä koko elimistön terveyttä uhkaava infektiokuorma, joka aiheuttaa matala-asteista tulehdusta ja lisää riskiä sairastua muihin sairauksiin. Parodontiittia sairastavilla esimerkiksi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on 70 % korkeampi kuin terveillä.

Diabetesta sairastavalle parodontiitin välttäminen kannattaa. Parodontiitin hoito pienentää diabetesta sairastavan HbA1c-tasoa (pitkä sokeri) keskimäärin saman verran kuin diabeteksen hoitoon tarkoitettu lääke. Mitä parempi suuhygienia, sitä matalampi on diabetesta sairastavan HbA1c-taso.

Onko sinulla parodontiitti?

Parodontiittia aiheuttaa hampaiden pinnalla oleva bakteeriplakki. Parodontiitti tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia, myös hampaan juurta ympärillä olevaa luuta. Hoitamaton parodontiitti johtaa vähitellen hampaan menetykseen.

Parodontiitti voi olla vähäoireinen. Joskus ainoa merkki voi olla ienverenvuoto hampaita harjattaessa. Diabetesta sairastavalla ienverenvuoto voi tyypillisesti puuttua. Parodontiittia ei voi todeta itse, eikä ammattilainenkaan pelkästään katsomalla. Se voidaan todeta vain tutkimalla ikenet ja mittaamalla mahdolliset ientaskut. Terveystalossa olemme varmistaneet, että tämä varmasti tehdään jokaisessa hammastarkastuksessa.

Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa todetulla ja hoidetulla parodontiitilla on parhaat mahdollisuudet parantua. Paras keino ehkäistä parodontiittia on huolellinen omahoito: terveelliset ravintotottumukset sekä bakteeripeitteiden poistaminen puhdistamalla hampaat ja hammasvälit päivittäin.

Tervetuloa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle Terveystaloon!

Varaa aika hammaslääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.