Artikkelit

Diabeetikko on koronaviruksen riskiryhmää

Diabeteksen huolellinen omahoito on erityisen tärkeää koronavirusaikana. Lisäksi kannattaa pitää mielessä epidemia-ajan yleiset perusneuvot: hyvä käsihygienia ja ihmiskontaktien välttäminen. Jos terveyteen liittyvät kysymykset huolettavat, apu löytyy nopeasti lääkärin etävastaanotolta.

Diabeteksen hoidossa ja oman diabetestyypin mukaisten elintapojen noudattamisessa kannattaa olla koronavirusaikana tarkkana. Kun hoitotasapaino on kunnossa, mahdollisesta koronavirusinfektiosta selviää todennäköisesti helpommalla. 

– Koronavirusinfektiolta välttyminen on diabeetikolle tärkeää, koska kuumeinen infektiosairaus on aina stressitila elimistölle. Vaikealle koronavirusinfektiolle ovat alttiita etenkin ne diabeetikot, joilla on elinvaurioita, kuten esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa, sydänsairaus tai keuhkojen hengitysvajausta. Muut sairaudet voivat vaikeutua tulehduksen myötä, kertoo sisätautien erikoislääkärimme Joni Suomi.

Etälääkäri auttaa aina

Terveystalossa pääsee etävastaanotolle tai paikan päälle oman kunnon ja toiveen mukaan. Kysymysten ja huolenaiheiden selvittely on helppo aloittaa etänä. Etäasiointi vähentää tartuntariskiä lisäävien ihmiskontaktien määrää ja säästää aikaa. Flunssaoireista kärsivien tulisi ottaa ensisijaisesti yhteyttä etälääkäriin.

Etävastaanotolla voidaan hoitaa esimerkiksi diabeteksen välikontrollit, joissa käydään läpi omamittaukset ja laboratoriotutkimusten tulokset. Etävastaanottoa voidaan lisäksi käyttää, jos tarvitaan diabeteslääkärin arvio hoidosta tai tarvitaan hoidon tehostusta.

– Diabeetikon kannattaa olla yhteydessä aina mahdollisuuksien mukaan omaan hoitavaan lääkäriin, koska lääkäri tuntee parhaiten potilaan historian, Joni Suomi muistuttaa.

Omalle hoitavalle lääkärille voi varata puhelin- tai videovastaanottoajan. Kaikki vastaanotot ovat varattavissa puhelinaikoina. Puhelinvastaanotto hoituu kätevästi puhelimitse niin, että asiantuntija soittaa varauksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon sovittuna aikana. Osa lääkäreistä tarjoaa myös videovastaanottoaikoja. Videovastaanotto toimii parhaiten Oma Terveys -mobiilisovelluksella.

– Kannattaa ottaa yhteyttä etälääkäriimme kaikenlaisissa omaan kuntoon liittyvissä huolenaiheissa. Myös esimerkiksi reseptien uusiminen onnistuu etänä.

Uusien oireiden, kuten esimerkiksi jalkaongelmien tai rintakipujen ilmaantuessa diabeetikon tulisi hakeutua hoitoon lääkärikeskukseen. Tällöin lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset saman tien paikan päällä.

Terveystalossa kaikki hengitystieinfektio- eli flunssaoireiset potilaat hoidetaan valituissa lääkärikeskuksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muissa Terveystalon lääkärikeskuksissa ei oteta vastaan hengitystieinfektio-oireisia potilaita.

Diabeetikon muistilista:

  • Diabetes vaatii päivittäistä omahoitoa. Pidä huolellisesti yllä kaikkia omaan diabetestyyppiisi liittyviä hoitoja ja elintapoja joka päivä.
  • Hakeudu lääkäriin matalalla kynnyksellä aina tarvittaessa.
  • Etävastaanotolla hoidat kätevästi välikontrollit ja voit kysyä lääkärin arviota hoidosta tai sen tehostamisen tarpeesta. Etävastaanottoaika kannattaa varata omalle hoitavalle lääkärille, jos mahdollista. Vaihtoehtoina on video- ja puhelinvastaanotto.
  • Uusien oireiden ilmaantuessa hakeudu tutkimuksiin lääkärikeskukseen.


Voit varata ajan etänä video- tai puhelinvastaanotolle sekä paikan päälle lääkärikeskukseen.

Varaa aika

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.