Artikkelit

Valvottavatko perheen pienimmät?

Nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat monille lapsiperheille arkipäivää. Usein illan rauhoittaminen ja yhteiset pelisäännöt auttavat saavuttamaan rauhallisen yön.

Yleensä lapsen levottomasta nukkumisesta ei ole syytä huolestua.

– Lasten uni on erilaista kuin aikuisilla, ja he esimerkiksi liikkuvat paljon unissaan. Uni on myös yksilöllistä: jotkut lapset saattavat jopa nousta seisomaan, pudota sängystä tai kävellä unissaan, sanoo lastenneurologi Roger Byring Terveystalosta.

Yölliseen heräilyyn vaikuttaa se, että lapsen unisykli on lyhyempi kuin aikuisilla ja yön aikana on useampia kevyen unen vaiheita. Myös eri ikävaiheet vaikuttavat uneen: esimerkiksi 4–5-vuotiailla painajaiset ovat yleinen yöheräilyn syy. Joillakin lapsilla puolestaan esiintyy yöllisiä kauhukohtauksia.

– Päiväkoti-ikäinen lapsi ei vielä erota todellisuutta ja kuviteltua, ja voi alkaa jopa pelätä nukkumaanmenoa painajaisten takia. Uniongelmat voivat liittyä myös päivän tapahtumiin. Asiat voivat alkaa pyöriä mielessä nukkumaan mennessä samalla tavalla kuin aikuisilla. Lapsen aivot kehittyvät vielä, ja siksi jokin päivällä koettu asia vaikuttaa herkemmin unimaailmaan, sanoo johtava psykologi Tuija Turunen Terveystalosta.

Unenpuute vaikuttaa keskittymiskykyyn ja oppimiseen

Levottomasta unesta huolimatta lapsi voi herätä ihan virkeänä. Tilanne voi haitata enemmän lapsen yölliseen liikehdintään tai ääntelyyn heräileviä vanhempia. Jos lapsi kuitenkin on väsynyt päivisin, hän voi kärsiä liian vähäisestä tai huonolaatuisesta unesta.

– Unen tarve on yksilöllinen, mutta alakouluikäinen tarvitsee yleensä vielä yli 10 tuntia unta yössä. Päiväkoti-ikäisellä päiväunien poisjäänti voi tehdä illoista levottomia ja vaikeuttaa nukahtamista, kun lapsi on yliväsynyt. Riittävä uni on lapselle äärettömän tärkeää, sillä aivot kehittyvät levossa. Silloin opittuja asioita siirtyy pitkäkestoiseen muistiin, Turunen kertoo.

Väsymys heijastuu usein käyttäytymiseen: yliväsynyt lapsi voi olla hyvin levoton ja ärtynyt eikä pysty hallitsemaan impulssejaan. Pahimmillaan pitkittynyt univaje heikentää keskittymiskykyä ja oppimista.

Katkaise kierre

Jos uniongelmat ovat jatkuvia, syntyy helposti kierre, joka vaikuttaa koko perheeseen. Apua kannattaa hakea, jos tilanne huolestuttaa vanhempia tai jos lapsi alkaa pelätä nukahtamista, eivätkä vanhempien rauhoittelukeinot tai iltarutiinit auta.

Joskus uniongelmien taustalla on fyysinen tekijä tai sairaus. Tilapäisiä unihäiriöitä aiheuttavat muun muassa hengitystieinfektiot tai allergiat, mutta jatkuvien ongelmien syynä voivat olla esimerkiksi iso kitarisa, uniapnea, kilpirauhasen liikatoiminta, astma tai jotkut neurologiset sairaudet, kuten epilepsia, narkolepsia, migreeni, autismi tai ADHD, jonka lääkitys voi aiheuttaa uniongelmia. Myös oppimisvaikeuksiin tai koulukiusaamiseen liittyvä stressi tai vanhemmilla lapsilla piristeiden käyttö voivat vaikuttaa uneen.

Koska uniongelmiin on monia mahdollisia syitä, niitä selvitetään tarvittaessa yhteistyössä lastenlääkärin, lastenneurologin ja psykologin kanssa.

Näin autat lasta nukkumaan hyvin

  • Mitä pienempi lapsi, sen tärkeämpiä ovat rutiinit. Sama satu tai laulu illasta toiseen voi kyllästyttää vanhempaa, mutta lapselle asioiden toistuminen ja samassa järjestyksessä tapahtuvat iltarutiinit ovat äärettömän tärkeitä ja tuovat turvallisuuden tunnetta.
  • Varmista, että ulkoiset puitteet nukkumiselle ovat kunnossa: sängyn pitää olla hyvä ja makuuhuoneen hyvin ilmastoitu eikä lämpötila saa olla liian korkea.
  • Harrastukset voivat olla lapselle tärkeitä ja palauttavia, vaikka ne painottuisivatkin arki-iltoihin. Erityisesti fyysisten harrastusten kohdalla on kuitenkin hyvä miettiä, kuinka kauan kestää saada kierrokset laskettua kotona. Jos nukkumaan rauhoittuminen ei onnistu, harrastusta voi pyrkiä siirtämään aiempaan kellonaikaan.
  • Takaa lapselle iltaisin myös aivorauha: sopikaa, milloin kännykät ja tietokoneet laitetaan kiinni. Somessa surffailu ja tietokonepelit vievät helposti mukanaan ja ylläpitävät vireystilaa. Perheen yhteiset pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen.
  • Älä tee nukahtamisesta numeroa. Jos lapselle luo paineita, että nyt on pakko nukahtaa, se voi ylivirittää häntä entisestään ja estää unen saamisen.
  • Kaikki lapset heräilevät joskus öisin. Lapsi kannattaa pienestä pitäen opettaa nukahtamaan itse omaan sänkyyn, jotta hän saa unen päästä kiinni uudelleen, vaikka havahtuisikin yöllä.

Varaa aika lääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.