Artikkelit

Askellusvirhe voi aiheuttaa rasitusvamman

Polvikipu tai penikkatauti voi kieliä vääränlaisesta kuormituksesta. Kävely- tai juoksutyylejä on monia, mutta väärä askellus voi aiheuttaa kipua nilkan ja polven lisäksi jopa selässä.

Virheellinen askellus saattaa aiheuttaa ongelmia nilkassa, jalkaterässä tai sääressä. Vaikutukset voivat kuitenkin tuntua kipuna myös polvissa, lonkissa tai jopa selässä saakka.

Askeltamisella tarkoitetaan alaraajan, eli lähinnä nilkan ja jalkaterän käyttäytymistä kävellessä ja juostessa. Siihen vaikuttavat niin luiden rakenne ja mittasuhteet, nivelten liikkuvuus, lihasten voimakkuus ja lihastasapaino kuin jalkineetkin.

Kivun syyt selville

Yleisin ongelma on havaittavissa askeltamisen keskivaiheessa, kun jalkaterä osuu koko mitaltaan alustaan. Silloin koko paino lepää yhden jalan varassa. Tässä tilanteessa liiaksi korostuva nilkan ja jalkaterän sisäkierto voi aiheuttaa väärää kuormitusta päkiään, nilkkaan, akillesjänteeseen, sääreen ja polveen. Hankaluuksia voi aiheuttaa myös tilanne, jossa jalkaterä asettuu askeleen keskivaiheessa normaalisti, mutta alkaakin ponnistusvaiheessa kiertyä liikaa.

Jos askeltamisesta aiheutuu rasitusvammoja, sitä voidaan korjata vahvistamalla jalan asentoon vaikuttavia lihaksia sekä käyttämällä kunnollisia jalkineita ja tarvittaessa tukipohjallisia. Askeltamisessa on kuitenkin runsaasti yksilöllisiä eroja, ja elimistö sietää paljonkin vääränlaista kuormitusta. Oireetonta kuormitusta ei siksi kannata lähteä korjaamaan esimerkiksi yksilöllisesti teetetyillä tukipohjallisilla.

Jos askeltaminen aiheuttaa kipua, se on tärkeä analysoida sekä seistessä että liikkeessä. Esimerkiksi alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti osaa erottaa normaalin kuormituksen väärästä ja antaa toimintaohjeita.

Hyvät kengät tuovat tukea askellukseen

Kun jalka on vahva ja toimii oikein, ei kenkien ominaisuuksilla ole kovin suurta merkitystä. Jos taas jalkaterän ja nilkan asentoja säätävät lihakset ovat heikot tai huonossa tasapainossa keskenään, tai jos jalalla on taipumusta asettua väärään asentoon, on jalkineilla enemmän vaikutusta.

Liian ohuet jalkineet aiheuttavat harvoin harmia, jos jalkojen kuormitus jakaantuu normaalisti ja ohuiden kenkien käyttö on vähäistä. Esimerkiksi asfaltilla juostessa ongelmia saattaa kuitenkin syntyä, jos kenkä ei vaimenna iskuja riittävästi. Jos kengän rakenne ei tue jalkaa oikein, mahdollinen kuormitusvirhe voi rasittaa jalan kudoksia liikaa.

Hyvä kenkä sopii omistajansa jalkaan, puristaa sopivasti sivuilta ja jättää varpaille tarpeeksi tilaa. Kantakuppi saa olla jämäkkä. Pohjan on hyvä olla iskua vaimentava ja päkiäosan taipua riittävästi.

Ihonmyötäisiä, ohutpohjaisia kenkiä mainostetaan jalan toimintaa vahvistavina. Sopivan usein käytettynä jalka tottuu ohutpohjaisessa kengässä varaamaan painoa ja aistimaan herkemmin toimintaansa, mikä kehittää lihaksia monipuolisesti. Tällaisten paljasjalkakenkien vaarana on jalan rasittuminen ja kipeytyminen, ja siksi niiden käyttöön kannattaakin totutella rauhassa asteittain.

Kiinnitä näihin huomiota jalkineiden valinnassa:

  • Kovan alustan, kuten asfaltin tai joustamattoman parketin haittoja voidaan lieventää jalkineilla, joissa on hyvä iskunvaimennus.
  • Niin sanotut paljasjalkakengät eivät runsaasti käytettyinä välttämättä sovi henkilölle, jonka askellus on ongelmallinen.
  • Oireettomia jalan rakenteita ja toimintoja ei kannata lähteä säätämään tukipohjallisilla. Ennaltaehkäisyksi riittävät hyvät jalkineet ja joskus tavalliset, lievästi muotoillut pohjalliset.
  • Kengän kulumisesta on vaikea päätellä askellusvirhettä. Yleensä vain kaikkein karkeimmat linttaantumiset näkyvät kengän muotoutumisessa.

Varaa aika fysioterapeutille

 Lue lisää penikkataudin hoidosta täältä.

Lähde: Kallio, Tapio (2008). Kuntoilijan itsehoito-opas. WSOYpro/Docendo, Jyväskylä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.