Artikkelit

Arvosta unta, älä nipistä määrästä

Arjen kiireiden keskellä voi olla vaikeaa pitää kiinni normaalista unirytmistä. Lue asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen ja suorituskykyyn.

Univajeella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Myös työnteon teho kärsii väsyneenä: keskittyminen, uuden oppiminen sekä päätöksentekoa ja päättelykykyä edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia.

Unen puute on yhteydessä useisiin sairauksiin. Mikäli ihminen ei nuku riittävästi tai uni ei ole laadukasta, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, vastustuskyky laskee ja stressimekanismit aktivoituvat. Lisäksi univajeella on aineenvaihdunnallisia vaikutuksia, jolloin ruokahalu muuttuu ja riski ylipainoon sekä diabetekseen lisääntyy merkittävästi.

Älä tingi unesta

Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta. Vaikka vähän aikaa voi pärjätä vähemmällä, pienempään määrään unta ei kuitenkaan voi totuttautua.

Kun nukutaan tahallisesti vähemmän, puhutaan univajeesta. Univaje voi kuitenkin kääntyä helposti unettomuudeksi ja unihäiriöiksi eli vaikka haluaisikin nukkua, niin siihen ei enää pysty. Tahallisella valvomisella voi siten ajautua isoihin ongelmiin

Riittävän unen määrä on aina henkilökohtaista, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee noin 7–8 tuntia unta yössä.

Tarvittavan unen määrän löytää lisäämällä nukkumisaikaa aina puolella tunnilla, kunnes vireystila on halutulla tasolla. Tämä lisää pelivaraa ja huonosti nukutut yöt kestää paremmin. Jos nukut lomalla ilman herätystä, seuraa kuinka pitkään nukut. Kun heräät aamuisin virkeänä ja saat selville tarvittavan unen määrän.

Vinkkejä riittävän unen saamiseen

Tärkein asia nukkumisen kannalta on rytmi. Normaaliin unirytmiin kannattaa palata pikkuhiljaa ja kiinnittää huomio erityisesti iltaan. Unettomuudessa voi olla ylivireystilasta, eli kyvyttömyydestä rauhoittua. Huomio tulisi kiinnittää ylivireyden laskemiseen illalla. Unettomuuden pitkittyessä suositellaan myös arvioimaan, voiko taustalla olla jokin hoidettava syy.

Nukkumista aletaan helposti suorittaa, jolloin itse nukkumisesta tulee stressitekijä. Kyse on kuitenkin siitä, miten mielen ja kehon saa rauhoitettua.

Unettomuutta ei kannata jäädä pähkäilemään yksin liian pitkäksi aikaa. Unettomuuden syy kannattaa aina selvittää, sillä jo pienilläkin muutoksilla tilanne voidaan korjata ja elämänlaatua kohennettua merkittävästi.

Uniongelmat ovat hyvin hoidettavissa ja saadaan pääsääntöisesti kuntoon. Kaikkien unihäiriöiden perushoito löytyy useimmiten elämäntapojen muuttamisesta eikä ensisijaisesti lääkkeistä.

 5 vinkkiä riittävän unen saamiseen:

 1. Älä tee töitä illalla
  Töiden hoitaminen ”pois alta” ei rentouta, vaan nostaa vireystilaa. Jos töitä on pakko tehdä esimerkiksi sunnuntaina, kannattaa työt tehdä aamupäivällä.
 2. Hoida kuormittavat ja selvittämättömät asiat riittävän ajoissa ennen iltaa 
  Kun mieltä painavat asiat on käynyt aktiivisesti läpi päivällä, niitä ei tarvitse enää murehtia öisin.
 3. Tee mukavia, rentouttavia asioita pari tuntia ennen nukkumaanmenoa 
  Esimerkiksi mindfullness-harjoitukset tai rentoutumismenetelmät auttavat rauhoittumaan ja edistävät nukahtamista.
 4. Laita tietokone ja älypuhelin illalla pois 
  Laitteiden sininen valo häiritsee melatoniinin tuotantoa, jota tarvitaan nukahtamiseen. Lisäksi sosiaalinen media, sähköpostit yms. aktivoivat mieltä rauhoittumisen sijaan.
 5. Vältä raskasta ruokailua ja alkoholia
  Jo pari annosta alkoholia vaikuttaa radikaalisti unen laatuun.

Varaa aika työterveyspsykologille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.