Artikkelit

Arjen ylikuormitus johtaa ylikuntoon - Muista levätä!

Ylikuntoa eli kehon ylikuormitustilaa on aikaisemmin pidetty vain huippu-urheilijoiden vaivana. Nykyään se on myös kiireisen kuntoliikkujan riesa.

Töissä on vaativaa, kiire ja uusi organisaatio stressaavat. Kotona pienemmällä on korvatulehduskierre ja isompi on pahassa uhmaiässä. Arkea suoritetaan minuuttiaikataululla. Parisuhde kärsii ajanpuutteesta ja unettomuus vaivaa. Kuntoilla tulisi kuitenkin vähintään kolme kertaa viikossa.

Kuulostaako tutulta? Hektinen elämä kannattaa rauhoittaa ajoissa ennen kuin työuupumus yllättää tai ajat itsesi ylikuntoon.

Ylikunto on fyysinen ja psyykkinen ylikuormitustila. Keho ei palaudukaan normaalisti liikunnasta, eikä liikunta tunnu antavan lisäenergiaa, vaan enemmänkin uuvuttaa. Taustalla on usein myös muita kuormittavia tekijöitä kuin liikuntaharrastus.

Tarkkaile arjen kuormitusta

Ylikuntoon ei päästä muutamassa viikossa. Ylikuormitustila kehittyy hiljalleen kuukausien ajan. Jossain vaiheessa kropan toleranssiraja tulee vastaan ja kehonsietokyky ylittyy. Kroppa ei yksinkertaisesti pysty enää sopeutumaan ylikuormitukseen, vaan tulee romahdus, kertoo Terveystalon urheilu- ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo.

– Lyhytaikaisesta, akuutista, ylikuormituksesta selviää muutamassa viikossa. Pitempiaikaisesta, kroonistuneesta, ylikuormituksesta ei palaudukaan niin nopeasti. Palautuminen voi viedä kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin ylikuormittunut pääsee takaisin raiteilleen.

Jotkut kestävät kuormitusta huonommin kuin toiset, eivätkä aina osaa kuunnella kehoaan ja tarkkailla uupumuksen merkkejä. Useimmiten ylikunto tulee kuitenkin ihmisille, joilla on kovat tavoitteet ja päivittäinen minuuttiaikataulu.

– Joskus ylikuntoa edeltää aktiivinen flow-tila. Ihminen tuntee pystyvänsä mihin tahansa ja on psyykkisesti intoa täynnä, mutta ei osaa pysähtyä ja rauhoittua. Liikunta ei tunnu enää hyvältä, vaan enimmäkseen uuvuttavalta. Kierre on valmis.

Oireet ja Hoito

Jos tunnet itsesi oudon uupuneeksi, pysähdy miettimään elämäntilannettasi kokonaisuutena ja kiinnitä huomiota seuraaviin oireisiin.

• Yleinen väsymystila, voimattomuus
• Pitkittynyt unettomuus
• Tunne, että liikunnasta ei saa enää energiaa, vaan liikunta tuntuu raskaalta
• Rauhoittuminen on vaikeaa
• Ruokahalu muuttuu
• Infektiokierre
• Masentuneisuus ja ahdistuneisuus

Ylikunnon ensimmäisenä hoitona on parin viikon lepo, totaalinen liikuntakielto ja arjen rauhoittaminen. Kevyttä liikuntaa kuten kävelyä ja ulkoilua saa harrastaa, mutta vain jos se tuntuu miellyttävältä ja pysyy liikunnallisena ajanvietteenä, ei urheilusuorituksena.

– Jos lepo ei auta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja selvittää, ettei taustalla ole muita sairauksia. Ylikuntoon viittaavat oireet voivat johtua myös esimerkiksi anemiasta, masennuksesta, kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta, sydänlihaksentulehduksesta, aliravitsemuksesta ja erilaisista muista aineenvaihdunnanhäiriöistä, Uusitalo kertoo.

Näin estät ylikuormituksen

• Totuta kroppa liikkumiseen.
• Rakenna ensin peruskunto. Lisää kuormitusta pikkuhiljaa. Mitä parempi kunto, sen parempi palautumiskyky.
• Liiku monipuolisesti.
• Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistäsi.
• Älä harrasta rankkaa liikuntaa myöhään illalla.
• Muista lepo. Aloittelevalle kuntoilijalle riittää, että liikkuu joka toinen päivä. Edistyneemmänkin liikkujan tulisi pitää vähintään yksi lepopäivä viikossa.
• Muista monipuolinen ravinto. Syö säännöllisesti. Ylikuntoon liittyy useimmiten ravitsemuksellinen puutostila.
• Syö ennen liikuntaa kevyt hiilihydraattipitoinen välipala ja mahdollisimman nopeasti liikunnan jälkeen hiilihydraattia ja proteiinia. Syö kunnon ruoka vasta parin tunnin päästä liikkumisesta.
• Pyri pitämään työ ja vapaa-aika tasapainossa.

Lue lisää ylikunnosta ja rasitusvammoista Terveystalon sivuilta.

Varaa aika yleislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.