Artikkelit

Anna aivoillesi aikaa

Aivot ovat tietotyöläisen tärkein työkalu. Tänä päivänä arjen ärsykevirtoja ei välttämättä osata enää säädellä oikein – puhelin soi, sähköpostiin tulvii viestejä ja palavereihinkin pitäisi ehtiä. Miten nykyajan jatkuvassa tietotulvassa voi selvitä?

Työpäivän hallinta tuntuu muuttuvan aina vain vaikeammaksi, vaikka meillä on käytössämme yhä enemmän työn tekemistä helpottavia laitteita. Älypuhelimien ansiosta voimme tehdä töitä missä vaan ja meidät saa kiinni milloin vain. Olemme astuneet jatkuvan tavoitettavuuden ansaan.

– Nykyajan keskeisin haaste liittyy siihen, millaiset rajat vedämme saavutettavuudellemme. Joillekin jatkuva päivystys ei ole ongelma ja toiset osaavat asettaa rajat ainaiselle tavoitettavuudelle. Monilta tämä ei kuitenkaan onnistu, jolloin aivot voivat joutua ylirasitustilaan, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori ja Aivot ja työ -tutkimuskeskuksen johtaja Kiti Müller.

Kun keskittymiskyky häiriintyy jatkuvasti, ei synny pitkäkestoisia rupeamia, joiden aikana asian saisi hoidettua alusta loppuun, muistuttaa myös läsnäolovalmentaja Jutta Saanila. Aivot eivät saa lepoa, minkä tuloksena voi olla oikosulku. Ensin oireina tulevat muisti- ja oppimisvaikeudet yhdessä väsymyksen kanssa. Myös kokonaisuuksien hahmottaminen vaikeutuu, eivätkä työtehtävät valmistu ajoissa.

– Pitkittyvä ja jatkuvasti kasvava aivojen ylirasitustila johtaa vakavaan uupumukseen ja masennukseen. Pahimmillaan ihmisen todellisuudentaju rakoilee ja hän voi sairastua psykoosiin, Müller varoittaa.

Ilman taukoja ihminen ei toimi kunnolla

Ihmiset ovat aina eläneet ärsykkeiden keskellä. Tänä päivänä ärsykevirtoja kannetaan usein kirjaimellisesti mukana mobiililaitteiden muodossa, eikä virtaa välttämättä osata enää säädellä oikein.

– Olen tavannut ihmisiä, joilla ei ole keskittymiskykyä edes autolla ajaessa, Saanila sanoo. Keskittymisen yhteydessä on hyvä muistaa, että ihmisen vireystila kestää yhtäjaksoisesti maksimissaan nelisen tuntia. Vähintään viiden minuutin taukoja olisi hyvä pitää 45 minuutin – kahden tunnin välein. Taukojen lisäksi kalenteriin voi varata palautumisaikoja itselle.

– On hyvä opetella vetämään rankoiltakin tuntuvia rajoja sille, kenelle ja milloin vastaa esimerkiksi sähköposteihin. Ykkösprioriteettinä tulisi olla oma hyvinvointi, Saanila sanoo.

Saanila puhuu myös rentoutumisen ja läsnäoloharjoitusten puolesta. Hänen mukaansa tätä voi treenata vaikka miettimällä, missä itse on parhaiten rauhassa. Toisille hetkeen paneutuminen tapahtuu kuorolauluharjoituksissa ja toisille saunassa.

Aivot ovat tietotyöläisen tärkein työkalu

Müllerin mukaan työtapamme kaipaavat vallankumousta. Hän peräänkuuluttaa paitsi työympäristöjen kehittämistä myös työaikojen uudelleen miettimistä. Jotkut keskittyvät parhaiten aamuisin, kun taas toisille sopii myöhäisempi aloitus, mutta silti harva työpaikka joustaa tämän mukaan. Työpaikka voisi myös tarjota jotain ihan muuta kuin päivittäiseen työhön kuuluvia tehtäviä, kuten mahdollisuutta pikashakkiotteluun tai kävelypalaveriin ulkona työkaverin kanssa. Näin aivot saisivat erilaisia haasteita.

– Ja jos jotain vaatisin, niin minimissään puolen tunnin lounastaukoja. Myös kahvitauot olisi hyvä pitää. Näin pidetään luontevalla tavalla huolta aivoista ja sosiaalisista verkostoista, Müller sanoo.

Tunnista ylikuormituksen merkit

  • Muisti- ja oppimisvaikeudet
  • Väsymys
  • Vaikeudet kokonaisuuksien hahmottamisessa
  • Työtehtävät eivät valmistu ajoissa

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.