Artikkelit

Älä kärsi siitepölyallergiasta

Siitepölyallergian oireisiin on saatavilla helpotusta allergialääkityksellä ja siedätyshoitojen avulla. Etävastaanotto on kätevä ja nopea tapa uusia reseptit ja kysyä neuvoa allergiaoireiden hoitoon.

Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, vetinen nuha, nenän tukkoisuus ja kutina sekä yskänärsytys. Monella allergikolla myös silmät kutisevat ja punoittavat. Allergiaoireita hoidetaan antihistamiinivalmisteilla, silmätipoilla ja kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla.

Siitepölyallergiasta kärsii yli 20 prosenttia suomalaisista. Pitkittyneet oireet vetävät voimattomaksi, minkä seurauksena työtehokkuus heikkenee ja sairauspoissaolot lisääntyvät. Allergiasta kärsivillä lapsilla voi olla vaikeuksia keskittyä opiskeluun, eikä ulkoleikeistä saa nautittua, jos allergiaoireita ei saada kuriin.

– Allergioiden aiheuttamasta yleisen elämänlaadun huononemisesta on turha kärsiä, kun tehokasta apua on saatavilla. Jos allergia on tuttu ja jokavuotinen riesa, lääkitys tulisi tehokkuuden takaamiseksi aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Mikäli oireiden aiheuttaja on epäselvä, on hyvä tehdä allergiaselvityksiä, jotta tiedetään mitä hoidetaan, lasten allergologian erikoislääkärimme Péter Csonka neuvoo.

Etävastaanotolla saa nopeasti apua allergiavaivoihin. Chatin, puhelimen tai videoyhteyden kautta voi kysyä neuvoa oireiden hoitoon ja tarvittaessa uusia jo aikaisemmin käytössä olleet allergiareseptit.

Jos oireet ovat aikaisempina vuosina olleet selvät, kannattaa koko kauden kattava, säännöllinen antihistamiinilääkitys aloittaa heti oireiden ilmaannuttua.

− Allergialääkitys parantaa huomattavasti allergisen elämänlaatua. Kun hoidon kanssa ollaan ajoissa liikkeellä, saadaan tehokkaimmat tulokset eivätkä oireet voimistu sietämättömiksi, Csonka sanoo.

Siedätyshoidosta pitkäaikaista helpotusta

Suurimmalla osalla allergiapotilaista oireet ovat lieviä ja pysyvät kurissa lääkityksen avulla. Siedätyshoito voi olla tehokas apukeino keskivaikeaan ja vaikeaan allergiaan, jos potilaalla on allergialääkityksestä huolimatta arkea häiritseviä oireita. Hoidon tarkoituksena on totuttaa elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen, jotta oireet vähenisivät.

– Siedätyshoidot aloitetaan useimmiten ennen siitepölykauden alkua. Päätös hoitojen aloittamisesta on kuitenkin hyvä tehdä jo aikaisin keväällä, jotta hoidot voidaan aloittaa sujuvasti. Samaan aikaan kannattaa aloittaa oirepäiväkirjan pitäminen. Siitepölykauden jälkeen tulisi hakeutua siedätyshoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolle, jotta hoidot voidaan aloittaa syksyllä, Csonka ohjeistaa.

Siedätys ei tapahdu hetkessä, vaan se on kolmen vuoden prosessi, johon potilaan on tärkeä sitoutua. Vaikutus kestää ainakin 5–15 vuotta, joten kyse on pitkäaikaisesta helpotuksesta. Lasten siedätyshoidot voidaan aloittaa yli 5-vuotiaana. Yläikärajaa hoitojen aloittamiselle ei ole.

Näin helpotat oloasi siitepölykaudella:

  • Huolehdi, että allergialääkereseptit ovat voimassa. Etävastaanotto on kätevä ja nopea tapa uusia reseptit.
  • Ennakoi allergiset oireesi ja seuraa siitepölytiedotteita.
  • Aloita allergialääkitys heti oireiden alettua.
  • Huuhtele nenää apteekista saatavalla nenäkannulla.
  • Pidä ikkunat suljettuina.
  • Pahimpaan allergia-aikaan vältä ulkona liikkumista tuulisella säällä. Ajoita ulkoilu esimerkiksi sateen jälkeen, jolloin siitepölypitoisuudet ovat matalampia.
  • Puhdista auton ja kodin ilmastointilaitteiden suodattimet.
  • Kuivata pyykki siitepölyaikana sisällä.
  • Allergia ei poistu siivoamalla. Perussiivous kotona riittää.
Uusi reseptit ja kysy neuvoa oireiden hoitoon helposti ja nopeasti etävastaanotolla.

Asioi etänä

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.