Artikkelit

Älä anna yskänlääkettä lapselle

Lapsen hengitystieoireiden hoitaminen yskänlääkkeellä voi altistaa vakaville terveyshaitoille. Millä keinoilla voit auttaa yskivän lapsen oloa?

Tarha- ja kouluarjen myötä lasten sairastaminen lisääntyy. Yskänlääkkeen antaminen flunssaiselle ja yskästä kärsivälle lapselle voi tuntua luontevalta, mutta niitä ei enää suositella annettavaksi.

– Virusinfektioon liittyvä yskä häviää usein itsestään ilman lääkehoitoa 1-3 viikossa. Yskänlääkkeet eivät tutkimusten mukaan helpota lasten oireita. Yskänlääke voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapselle vakavia keskushermostoon liittyviä haittavaikutuksia, kuten aistiharhoja, rytmihäiriöitä ja tajunnan häiriöitä, kertoo lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka Terveystalosta.

–Tavoitteenamme onkin lisätä vanhempien ja hoitohenkilökunnan tietoisuutta yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja haitoista. Lisääntyneen tietoisuuden avulla pyritään siihen, että yskänlääkereseptien kirjoittaminen lapsille loppuu kokonaan vuoteen 2020 mennessä, hän jatkaa.

Lääkärin ohjeet lapsen yskän hoitoon:

  1. Hunajan saattaa helpottaa yli 1-vuotiaiden lasten yskän oireita. Hunajaa annetaan noin 10 grammaa eli 2 teelusikallista noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Hampaat pestään hunajan ottamisen jälkeen. Hampaiden reikiintymisriskin takia hunaja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, eikä sitä saa antaa alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi.
  2. Ylähengitysteiden limaisuuden vähentämiseksi voi käyttää apteekista saatavia nenäimureita. Pölynimuriin kiinnitettävä nenäimuri on tehokkain ja kätevin vaihtoehto.
  3. Höyryhengityksestä voi joskus olla myös apua. Höyryhengittelyä ei kuitenkaan saa tehdä kiehuvan veden äärellä palovammojen välttämiseksi.

Jos lapsen yskä on kestänyt yli neljä viikkoa tai hengitys on poikkeavaa, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Lääkäriin pitää hakeutua myös, jos yskä muuttuu voimakkaaksi tai hengitys on pinnallista, tiheää, ponnistavaa tai ähkivää.

Varaa aika lastenlääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.