Artikkelit

Aktiivista elämää eläkkeellä

Eläkkeelle jääminen on yksi suurimmista aikuisiällä tapahtuvista elämänmuutoksista. Uusiksi menevät usein niin unirytmi, liikunta- ja ruokailutottumukset kuin sosiaaliset suhteetkin.

Työuran loppuminen vaikuttaa arkielämään niin monin eri tavoin, että kaikkia käytännön muutoksia voi olla vaikea hahmottaa etukäteen. Koko arjen järjestäminen muuttuu, kun päivistä vapautuu kahdeksan tuntia muuhun käyttöön. Työterveyden kehittämisylilääkärimme Maaret Helintö kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti kolmeen hyvinvoinnin peruspilariin:

– Hyvinvointia kannattelevat uni, liikunta ja ravinto – nimenomaan tässä järjestyksessä. Vanhetessa unen määrä vähenee luonnollisesti samalla, kun erilaisten unihäiriöiden määrä lisääntyy. Jos eläkeläinen ei pidä huolta siitä, että saa riittävästi lepoa, on vaikea jaksaa huolehtia muista omaan hyvinvointiin vaikuttavista seikoista.

Uusia tuttavuuksia työkavereiden tilalle

Ajankäytön lisäksi sosiaaliset kuviot menevät uusiksi eläköitymisen myötä. Työkaverien kanssa jaetaan usein yhteisten mielenkiinnon kohteiden ja osaamisen lisäksi elämän ilot ja surut. Erityisesti ne, jotka ovat eläneet vahvasti työlleen, saattavat eläkkeelle jäädessään tuntea olevansa yhtäkkiä yksin.

– Eläkkeellä ajatellaan usein olevan myös enemmän aikaa lapsille ja lastenlapsille. Apuna oleminen on monelle tärkeää, mutta myös omasta jaksamisesta on tärkeä pitää huolta. Uusi sosiaalinen verkosto työporukan tilalle saattaa löytyä vaikkapa harrastuksesta, jossa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, Helintö ehdottaa.

Terveystarkastus aktiivisen elämän tukena

Eläkkeelle jäävällä on usein suunnitelmissa paljon asioita, joita haluaa vielä tehdä ja toteuttaa. Jotta aktiivista ja hyvää elämää voi elää mahdollisimman pitkään, omaa terveyttä kannattaa seurata esimerkiksi seniori-ikäisille suunnatussa terveystarkastuksessa. Perusterveenkin on hyvä käydä tarkastuksessa 1–3 vuoden välein.

Terveystarkastuksessa potilas käy yhdessä sairaanhoitajan kanssa läpi, miten terveydenhoito jatkossa järjestyy, kun ei enää kuulu työterveyden piiriin.

– Paras terveystarkastus lähtee liikkeelle potilaan tarpeista. Tarkoituksena on käydä systemaattisesti läpi kaikkia terveyden osa-alueita ja miettiä yhdessä ammattilaisen kanssa, miten omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, että pysyy mahdollisimman pitkään terveenä ja toimintakykyisenä, Helintö kuvaa.

Tarkastuksessa käydään läpi mieltä painavat asiat. Esiin nousee herkästi sellaisia seikkoja, joille ei tavallisella oireeseen keskittyvällä lääkärikäynnillä olisi aikaa.

– Jutella voidaan yhtä hyvin lähestyvästä Madeiran matkasta ja jaksaako siellä kiivetä mäkiä entiseen malliin kuin uintiharrastuksen ja virtsankarkailun yhdistämisestä tai yöheräilystä. Yhdessä näihin huoliin voidaan miettiä myös ratkaisua, Helintö kertoo.

Hakeudu seniorin terveydenhuollon vuositarkastukseen, jos...

  1. Terveydentilaasi on viimeksi tarkasteltu vuosia sitten. Terveydentila on hyvä hahmottaa kokonaisuudessaan. Asioiden systemaattisesta läpikäynnistä voi olla suuri hyöty.

  2. Olet huolissasi jostakin sukurasitteesta. Monilla sairauksilla on geneettistä taustaa. Yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voidaan miettiä keinoja ennaltaehkäisyyn.

  3. Käyt säännöllisesti lääkärissä kroonisen sairauden vuoksi. Kun hoidetaan kroonista sairautta, saattaa kokonaisuus herkästi unohtua. Terveystarkastuksessa katsotaan potilasta yhtä oiretta laajemmin. Parhaimmillaan se voi jopa ryhdistää kroonisen sairauden hoitoa.

  4. Haluat aloittaa uuden liikuntaharrastuksen tai lisätä liikunnan määrää entisestä. Liikunta kuormittaa elimistöä, mutta se ei saa haitata terveyttä vaan edistää sitä. Jos kärsii esimerkiksi nivelvaivoista, pitäisi suosia niveliä säästävää liikuntaa. Ammattilainen antaa vinkkejä liikuntaharrastukseen ja auttaa löytämään sopivan lajin.

Varaa aika terveyden vuositarkastukseen

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Moni ei tiedä, että liikunnalla ja erityisesti sosiaalisilla suhteilla on muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa keskeinen rooli. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.