Artikkelit

Aina tummat ja tuuheat ripset?

Ripsienpidennyksillä saa näyttävät ripset ja helpotusta aamurutiineihin. Pitkään käytettynä ne voivat kuitenkin harventaa omia ripsiä pysyvästi.

Ripsienpidennykset ovat saaneet huiman suosion viime vuosina. Niihin sisältyy kuitenkin mahdollisia terveyshaittoja, tavallisimmin allergisia reaktioita tai tulehduksia. Syypää on yleensä liima, jolla irtoripset kiinnitetään omiin ripsiin.

– Liimoissa saattaa olla jopa yli 70 ainesosaa, ja tuoreessa tutkimuksessa niistä löydettiin esimerkiksi suositusarvon ylittäviä määriä formaldehydiä ja osasta jopa lyijyä. Markkinoilla on varmasti myös hyviä liimoja, mutta ongelma on, ettei niitä tutkita yhtä tarkkaan kuin terveydenhuollon valmisteita, joten valmistajillakaan oleva tutkimustieto ei ole lääketieteellistä tasoa, sanoo silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta.

Ripsienpidennykset keräävät bakteereja

Allergiset reaktiot ovat usein rajuja ja aiheuttavat esimerkiksi merkittävää turvotusta silmän alueella.

– Silmän vetistäminen, punoitus ja rähmän eritys puolestaan kertovat tulehduksesta. Se ei aina välttämättä johdu liimasta, sillä ripsienpidennykset keräävät myös enemmän likaa ja bakteereja. Bakteeritulehdusten lisäksi ripsientyveen voi pesiytyä sieni-infektio, Leivo sanoo.

Oireet helpottuvat päivien tai viikkojen kuluessa, kun ripsienpidennykset poistetaan ja lääkitys – yleensä antibiootit – aloitetaan. Vain erittäin harvinaisessa tapauksessa tulehdus voi aiheuttaa pysyvää arpeutumista sarveiskalvoon, jos esimerkiksi käyttää piilolinssejä eikä hoida tulehdusta heti. Leivo kehottaakin hakeutumaan lääkäriin heti ensioireiden ilmaannuttua.

Omat ripset harvenevat

Allergisten reaktioiden lisäksi vähemmän tunnettu seuraus on omien ripsien vaurioituminen. On olemassa alustavaa näyttöä siitä, että ripsien oma kasvu voi häiriintyä ripsienpidennysten pitkäaikaisen, vuosia kestävän käytön takia.

– Ripsijuurten alueen toistuva käsittely ja omiin ripsiin kohdistuva ylimääräinen paino voi aiheuttaa pysyvää vauriota, jonka takia omat ripset eivät enää kasva. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa terveysviranomaiset ovat antaneet tästä virallisen tiedotteen yleisölle, Leivo kertoo.

Ota selvää hygieniatasosta etukäteen

Ripsienpidennyksiä harkitsevan kannattaa valita tekijä huolellisesti ja tutustua esimerkiksi muiden asiakkaiden kokemuksiin.

– Toimenpiteessä pitää olla äärettömän hyvä hygienia, käsien pesusta ja välineistä alkaen. Ripsienpidennysten tekemistä ei ole Suomessa mitenkään säädelty, joten hygieniatason toteaminen on asiakkaan omalla vastuulla, Leivo huomauttaa.

Vaikka irtoripsiä käyttäisi vain satunnaisesti, allergisen reaktion riski on liiman takia olemassa. Tosin vähäisempi käyttö voi pienentää riskiä verrattuna jatkuvaan altistukseen. Myös ripsien kestovärjäys on riskittömämpi vaihtoehto kuin ripsienpidennykset. Turvallisin keino lisätä omien ripsien väriä ja volyymia on edelleen ripsiväri.

– Senkin valinnassa kannattaa suosia allergiatestattuja tuotteita ja noudattaa normaalia hygieniaa, esimerkiksi poistaa väri huolellisesti iltaisin ja vaihtaa tuote tarpeeksi usein uuteen. Silmätulehduksen aikana silmämeikkiä ei pitäisi käyttää ollenkaan, tai jos käyttää, meikit pitää heittää pois, Leivo muistuttaa.

Varaa aika silmälääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.