Artikkelit

Totta vai tarua suoliston terveydestä

Herkkää ja oireilevaa vatsaa kannattaa houkutella yhteistyöhön oikeanlaisella ravinnolla ja terveillä elämäntavoilla. Hankalissa vatsaoireissa on hyvä suunnata lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Vatsavaivojen takana on yleensä vakava sairaus.

Tarua. Toiminnalliset, hyvänlaatuiset vatsavaivat ovat yleisimpiä vatsaoireiden aiheuttajia ja valtaosassa vatsaoireista on kyse niistä. Kyseessä on tautinelikko, johon kuuluvat dyspepsia eli kansankielellä mahakatarri, ärtyvän suolen oireyhtymä, refluksitauti sekä ummetus. Toiminnallisten vatsavaivojen synty liittyy läheisesti elintapoihin, kuten vääränlaiseen ruokavalioon. Taustalla saattaa myös olla mahalaukun liikahappoisuus.

Epäsäännöllinen kuidunsaanti sekä ilmaa vatsaan keräävien ruokien, kuten kaalien tai papujen, syönti voi myös aiheuttaa ilkeitä tuntemuksia vatsaan. Turvottelu, kivut, ilmavaivat, ripuli tai kovat ulosteet kuuluvat vaarattomien mutta kiusallisten toiminnallisten vatsavaivojen oireisiin. Avun saa usein muuttamalla elintapoja ja ruokailutottumuksia. Elleivät ne auta, kannattaa lähteä lääkäriin.

En voi tehdä mitään suoliston terveyden hyväksi.

Tarua. Vatsan kanssa on mahdollista olla kaveri. Vältä ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, herneet, tuore ruisleipä ja hiilihappoiset juomat. Vähennä lautaseltasi myös tulisia ja voimakkaasti maustettuja ja runsasrasvaisia ruokia. Vaihda raa'at vihannekset hienoksi raastettuihin ja kypsennettyihin. Valitse maitotuotteista hylaversio tai vaihda kokonaan laktoosittomiin elintarvikkeisiin. Karta myös alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä. Suosi sen sijaan pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä, huolellista ruoan pureskelua, asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein, riittävää veden juontia lisälasillisella tai parilla, maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita sekä säännöllistä liikuntaa.

Vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita on vaikea korvata toisenlaisilla.

Tarua. Oletko varmasti testannut huolella, mitkä ruoat sinulle sopivat ja mitkä eivät? Vatsaa ärsyttämättömien ainesten lisääminen ruokavalioon on helpompaa kuin uskotkaan. Voit kenties sietää esimerkiksi uunissa haudutettuja juureksia ja erilaisia siemenrouheita, vaikka raaka nauris tai useimmat leipälaadut eivät sinulle sopisikaan.

Varaa aika ravitsemusterapeutille, jos ärsyttävien ruoka-aineiden vaihto vatsaystävällisiin ei tahdo luonnistua. Yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa saatte koostettua juuri sinun suolistollesi sopivan ruokavalion.

Vatsa on syytä tähystää, jos elintavat eivät auta vatsaongelmiin.

Totta. Suurin osa ylävatsakivuista johtuu toiminnallisista syistä ja parantuu vähentämällä kahvin ja alkoholin käyttöä sekä noudattamalla säännöllisiä ruokailu- ja elintapoja. Jos parin, kolmen viikon kuuri terveellistä elämää ei auta, kannattaa hakeutua lääkäriin kertomaan oireistaan. Joskus oireidensyyn selvittämiseksi pitää tehdä mahalaukun tähystys.

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia on tutkimus, jossa ohut tähystin viedään ruokatorveen ja edelleen mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Mahalaukun tähystys tehdään tilanteessa, jossa oireet antavat aihetta epäillä sairautta ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvolla. Tähystystutkimusten etuna on se, että niiden yhteydessä saadaan otettua koepaloja. Tämä on tärkeää, jos epäillään esimerkiksi mahan tai suoliston haavatautia, kasvainta tai keliakiaa.

Tutkimusvaihtoehtoja ovat laboratoriokokeet, erilaiset kuvantamistutkimukset ja muunlaiset tähystykset, kuten paksusuolen tähystys, kolonoskopia.

Asiantuntijoina sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Terveystalo Turku Aninkainen ja Turku Pulssi, ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalo Kamppi, Leppävaara ja Kirkkonummi sekä sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tuomo Jääskeläinen Terveystalo Oulu ja Kemi.

Varaa aika gastroenterologin asiantuntijalle

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.