Artikkelit

Rokote on lomailijan terveysvakuutus

Loman lähestyessä kannattaa päivittää perheen rokotukset. Erityisesti ulkomaille matkustavien on syytä keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa ja varmistaa, että kaikki tarvittavat rokotteet ja estolääkitykset tulevat hankituiksi. Yleisin ulkomaille suositeltava lisärokote on A-hepatiitti.

Matkalle tarvittavat rokotteet ja estolääkitykset vaihtelevat paljon kohdemaasta riippuen. Myös matkalle suunnitellut aktiviteetit ja matkan kesto vaikuttavat tarvittaviin rokotuksiin. Viimeistään 1−2 kuukautta ennen matkaa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja tehdä matkalle henkilökohtainen rokotussuunnitelma.

– Rokotuksen kannalta on tärkeää tietää, minne mennään ja mitä kohdemaassa tehdään. Viidakossa patikointi vaatii erilaisen ehkäisyn sairauksiin kuin rannalla makoilu, kertoo yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen.

Matkailijoiden kannattaa aina tarkistaa perusrokotteidensa, kuten polio-, jäykkäkouristus- sekä kurkkumätä- ja tuhkarokotteiden voimassaolo. Erityisesti senioreiden kannattaa harkita kausi-influenssarokotteen ottamista myös ennen kotimaan lomaa.

A-hepatiitti tarttuu ruoasta ja juomasta

Kansallinen lastenrokotusohjelma suojaa hyvin lapset Suomessa esiintyviltä tartuntataudeilta, mutta tilanne on toinen rajojen ulkopuolelle matkustaessa. Perusrokotteiden lisäksi suositellaan hepatiitti A-rokotetta lapsille sekä aikuisille useisiin maihin Itä- ja Etelä-Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa.

– A-hepatiitti on yleinen alhaisemman hygienian maissa, ja se voi tarttua esimerkiksi saastuneen ruuan tai juoman kautta. A-hepatiittirokotteeseen yhdistetään usein B-hepatiittirokote, joka antaa suojan veriteitse tarttuvaa, maksatulehduksen aiheuttavaa B-hepatiittivirusta vastaan, Jaakko Halonen kertoo.

Rokotteiden lisäksi myös hyvä perushygienia ehkäisee matkailijoiden yleisiä sairauksia, kuten ripulia ja nuhakuumetta. Rokote vaarallisia sairauksia, kuten keltakuumetta, lavantautia ja meningokokkibakteeria vastaan kannattaa ottaa tiettyihin Afrikan, Etelä-Amerikan ja Aasian maihin matkustaessa.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä eksoottisempi maa, sitä tarkemmin rokotteet tulee tarkistaa, Halonen toteaa.

Vielä ehdit ottaa punkkirokotteen

Punkit lähtevät liikkeelle, kun ilma lämpenee pysyvästi plussan puolelle. Tyypillisesti ne ovat liikkeellä huhtikuusta lokakuuhun. Pusikoissa ja heinikoissa viihtyvät punkit levittävät kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Rokotukset ja peittävä pukeutuminen ovat paras suoja puutiaisaivokuumetta vastaan. Borrelioosiin ei ole rokotetta, sen ehkäisyssä riittää peittävä pukeutuminen.

Punkki ei ole enää vain rannikkoalueiden vitsaus, vaan sen levinneisyysalue ulottuu Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi. Puutiaisaivokuumetta esiintyy rajatummilla alueilla, erityisesti Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta sitä on havaittu myös rannikkoalueilla ja Kaakkois-Suomessa. Puutiaisaivokuumetta esiintyy myös muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa, joten tarkista suositeltavat rokotteet myös ulkomaan lomia varten.

Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa.

− Ensimmäinen rokote kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisin keväällä, sillä suojan kehittyminen vie noin kuukauden, mutta vielä toukokuussakin ehtii ottaa rokotteen. Toinen rokote annetaan kuukauden tai kahden kuluttua ensimmäisestä. Jos rokotteen ja ensimmäisen tehosterokotteen on ottanut edellisenä kesänä, nyt annettavasta toisesta tehosterokotteesta saa suojan kolmeksi vuodeksi, neuvoo Halonen.

Lomailijan 5 rokotevinkkiä

  • Tee lääkärisi kanssa itsellesi ja perheellesi rokotesuunnitelma.
  • Ota matkasuunnitelma lääkäriin mukaan.
  • Ole ajoissa, sillä riittävän tehon saavuttamiseksi rokotteiden ja estolääkityksen ottamiseen tulee varata jopa 1–2 kuukautta.
  • Tarkista perusrokotteidesi voimassaolo, vaikka lomailisitkin vain kotimaassa.
  • Huolehdi rokotteiden tehosteista myös matkan jälkeen.

Varaa aika rokotukseen

Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.