Artikkelit

Trampoliinilla hyppely on tehokasta, mutta maltti on valttia

Trampoliinista on viime vuosina tullut lapsiperheiden suosikkiväline. Hyppiminen on hauskaa liikuntaa ja kehittää muun muassa aerobista kuntoa, koordinaatiota ja ketteryyttä. Trampoliinilla pomppimisen turvallisuuteen on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, sillä sen suosio näkyy myös päivystysklinikoilla.

Hyppiminen trampoliinilla on aerobista kuntoa, voimaa ja ketteryyttä kehittävää liikuntaa ja vieläpä hauskaa leikkiä, josta lapset innostuvat. Varjopuolena on kuitenkin loukkaantumisriski. Tavallisimmin trampoliinivammat ovat lieviä, mutta myös hankalia ja pitkää hoitoa vaativia haavereita sattuu. Haaverin sattuessa kannattaa päivystykseen lähteä viipymättä, jotta hoito ja toipuminen voivat alkaa mahdollisimman pian.

– Osa trampoliinilla loukkaantuneista lapsista selviää kolhuilla, mutta usein aiheutuu murtumia kyynärpään tai ranteen alueelle, kun hyppyjen alastulossa käsi vääntyy vartalon alle tai iskeytyy trampoliinin reunaan, kertoo lastenortopedi Vesa Vähäsarja Oulun Terveystalosta.

Murtumat paranevat lapsilla ja nuorilla useimmiten melko helposti muutaman viikon kipsihoidolla. Tarvittaessa joudutaan murtuma-asentoa korjaamaan leikkaussalissa nukutuksessa. Tuolloin murtuman korjattu asento varmistetaan yleensä käyttämällä metallipiikkejä, jotka poistetaan, kun murtuman luutuminen on edistynyt riittävästi.

Turvaverkko paikalleen

Vaikka trampoliinivammat kesäaikana ovatkin yleisiä, pitää Vähäsarja hyppimistä hyvänä liikuntamuotona, joka kehittää koordinaatiota ja yleistä liikunnallisuutta.

– Erityisesti tytöillä jokainen hyppy varastoituu luustoon ja vahvistaa sitä, mikä auttaa ehkäisemään naisilla yleistä osteoporoosia vanhemmalla iällä.

Johanna Rättyän ja Willy Serlon Oulun yliopistosairaalassa tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet trampoliinivammoista voitaisiin todennäköisesti välttää turvaverkolla ja turvallisuusohjeilla.

Saman allekirjoittaa myös Vähäsarja.

– Kannattaa sopia lasten kanssa säännöstä, jonka mukaan vain yksi hyppii kerrallaan. Myös trampoliinin ja turvaverkon kunto pitäisi säännöllisesti tarkistaa, Vesa Vähäsarja muistuttaa.

Näin teet trampoliinihyppelystä turvallisempaa:

  • Varmista että trampoliinin ympärillä on asiallinen ja ehjä turvaverkko.
  • Valvo ja opasta lapsia. Jos lapsi on väsynyt, hänen tasapainonsa herpaantuu ja loukkaantumisriski on suurempi. 
  • Tarkista, ettei hyppijällä ole taskuissaan esineitä, jotka voivat aiheuttaa loukkaantumisen vaaran.
  • Trampoliinilla ei saa hyppiä kuin yksi henkilö kerrallaan. Etenkin eri painoiset hyppijät aiheuttavat yhdessä vaaratilanteen. Pienemmät saattavat sinkoutua pois trampoliinilta tai painavammat kaatua heidän päälleen. 
  • Älä käytä trampoliinia, jos se on märkä, likainen tai vahingoittunut.
  • Opettele perushypyt ja harjoita tasapainoasi, ennen kuin kokeilet vaikeampia hyppyjä.
  • Lopettaessasi hyppimisen jousta polvilla, kun laskeudut matolle.

Lue lisää lasten akuuteista tilanteista

Muita aiheeseen liittyviä

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.