Artikkelit

Milloin silmälääkäriin?

Moni suomalainen kärsii jostakin silmäsairaudesta, usein tietämättään. Yleisimmät silmäsairaudet ovat hoidettavissa, jos ne havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Siksi silmien terveys kannattaa tarkastaa säännöllisesti ja äkillisiin oireisiin kannattaa reagoida aina nopeasti.

Silmiin ja näkökykyyn liittyvät yllättävät oireet on aina syytä ottaa tosissaan. Tällaisia oireita ovat näön alentuminen, kipu, valonvälähdykset sekä näköhäiriöt. Silmien säännöllinen seuranta kannattaa myös ottaa vakavasti, sillä esimerkiksi oireettomasti etenevä silmänpainetauti ehtii tuhota näköhermoa pysyvästi jo ennen kuin potilas itse edes havaitsee näkökentän kapenemista.

– Oireiden pahenemista ei kannata jäädä odottelemaan, vaan hakeutua heti silmälääkäriin, neuvoo silmätautien ylilääkärimme Matti Seppänen.

Yleisimpiä silmäsairauksia Suomessa ovat silmänpainetauti eli glaukooma, kaihi ja diabeettinen silmäsairaus ja silmänpohjan ikärappeuma. Esimerkiksi kaihi kehittyy lähes jokaiselle ikääntyvälle ihmiselle jossakin vaiheessa. Myös erilaiset tulehdukset ovat tavallisia.

Säännöllinen seuranta on tarpeen

Mitä enemmän ikää karttuu, sitä säännöllisimmin tulisi käydä silmälääkärissä.

– Paitsi mahdollisten silmäoireiden yhteydessä, suositeltavaa olisi myös käydä säännöllisillä kontrollikäynneillä. 40 vuotta täyttäneen olisi hyvä tarkastuttaa silmänsä 3–4 vuoden välein. Myös esimerkiksi diabetes ja suvussa ilmenevät silmäsairaudet ja voimakas likinäkö lisäävät silmälääkärissä käynnin tärkeyttä, Seppänen kertoo.

Väestön ikääntyminen, eliniän pidentyminen ja odotukset elämänlaadusta lisäävät kaihi- ja ikänäköleikkausten määrää Suomessa. Näkökyky on keskeinen tekijä ihmisen toimintakyvyn, vireyden ja itsenäisen elämisen säilyttämisen kannalta. Esimerkiksi yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella on näkökykyä alentavaa kaihimuutosta.

Yleisimmät silmäsairaudet

Kuivasilmäisyyden tavallisimpia oireita ovat silmien punoitus, roskan tunne silmässä, kirvely ja polttava tunne silmissä. Välillä näkö saattaa sumentua ja silmissä esiintyä vetistystä. Samantapaisia oireita voivat aiheuttaa myös allergiat ja tulehdukset.

Glaukooma eli entiseltä nimeltään viherkaihi on yleinen, hitaasti etenevä silmäsairaus, joka aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia näköhermoon. Hoitamattomana glaukooma johtaa näön heikkenemiseen ja pahimmillaan silmän sokeutumiseen. Riski sairastua lisääntyy iän myötä.

Harmaakaihi on normaaliin ikääntymiseen kuuluva erittäin yleinen ilmiö. Sen oireita ovat mm. häikäisy, näön heikkeneminen ja silmälasiarvojen muutos. Kaihileikkaus on aiheellinen, kun oireet haittaavat potilaan jokapäiväistä elämää ja heikentävät elämänlaatua.

Silmänpohjan ikärappeumaa esiintyy etenkin yli 60-vuotiailla. Tyypillisiä oireita ovat viivojen vääristyminen, näön tarkkuuden alentuminen sekä läiskittäiset puutosalueet näkökentässä. Ikärappeumaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta niin sanotun kostean muodon toteaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää, sillä sairauden etenemistä voidaan merkittävästi hidastaa.

Diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairaus retinopatia on yleinen liitännäissairaus, joka voi olla pitkään täysin oireeton. Siksi jokaisen diabeetikon tulisi tutkituttaa silmänsä aina diagnoosivaiheessa sekä sen jälkeen säännöllisesti 1–2 vuoden välein. Hoitamattomana retinopatia voi aiheuttaa näkökykyä uhkaavia pysyviä silmänpohjamuutoksia.

Terveystalon verkkosivuilla voit tehdä silmiesi terveyteen liittyviä testejä. Tutustu testeihin!

Varaa aika silmälääkärille

Lue lisää:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.