Artikkelit

Milloin lapsen kanssa lääkäriin?

Lapsen sairastuminen on aina huolenaihe vanhemmille. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin kuumeilu tai muut oireet antavat aihetta käydä lääkärillä tarkistuttamassa lapsen kunto. Muun muassa infektiokierre, toistuvat korvatulehdukset, yökastelu, vatsakivut, päänsärky, kasvuun liittyvät ongelmat, ontuminen ja raajakivut edellyttävät tutkimista.

Terveystalo Jyväskylässä työskentelevä lastenlääkäri Juhani Lehtola uskoo, että vanhemmat osaavat arvioida varsin hyvin, milloin oman lapsen vaikkapa normaali nuhakuume muuttuu lääkärihoitoa vaativaksi taudiksi.

– Esimerkiksi flunssaan liittyvä yskä voi kestää lapsella neljäkin viikkoa, mutta jos se pitkittyy yli kuuden viikon, kannattaa tulla tarkistamaan tilanne. Yleisimmin lääkäriaika varataan juuri kasvuun ja kehitykseen liittyvien kysymysten askarruttaessa. Myös vatsavaivat, toistuvat päänsäryt ja allergiaoireet tuovat lapsen ja hänen vanhempansa lääkärikäynnille, Lehtola linjaa.

Terveystalo kehittää jatkuvasti kattavampia lastenlääkäripalveluita. Sairas lapsi pääsee erikoistuneen lastenlääkärin pakeille, ja ensimmäisellä käynnillä muodostuu omalääkärisuhde, minkä ansiosta lääkäri tuntee jatkossa lapsen tilanteen ja taustat. Myös kehityksen seuraaminen helpottuu. Tavoitteena on, että omalääkäri voi olla koko perheen yhteinen.

Allergiat kartoitetaan ja hoidetaan

Astmaan ja allergisiin sairauksiin erikoistunut Lehtola kertoo, että juuri lopputalvi ja kevät ovat sesonkiaikaa allergiaoireissa. Terveystalossa tehdään lapsille allergiatestejä ja -kartoituksia. Lehtolan mukaan pieni allerginen nuha ei kaada maailmaa – nykyinen allergian hoitosuositus korostaa siedätyksen tarpeellisuutta silloin, kun oireet eivät ole vakavia.

Astmaoireet ovat asia erikseen, Lehtola muistuttaa. Astmaa on syytä epäillä, jos esimerkiksi lapsen hengitys vinkuu toistuvasti flunssan yhteydessä.

– Vastaanotolla voimme todeta tai rajata allergian ja sen aiheuttajan ihotesteillä. Allergiaohjelman tavoitteiden mukaisesti koivun ja timotein siitepölyn – kahden hyvin yleisen allergian aiheuttajan – siedätyshoito on lisääntyvässä käytössä, Lehtola kertoo.

Terveystalon tavoitteena on tukea koko perheen hyvää terveyttä ja hyvinvointia lapsista aikuisiin. Saman katon alta löytyvät myös muiden erikoislääkäreiden palvelut, kuten korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkärit, ihotautilääkärit ja ortopedit.

Tuo lapsi lääkäriin, kun:

  • flunssa, nuha, yskä tai kuume pitkittyy

  • hengitys vaikeutuu

  • alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella nousee kuume yli 38 asteen

  • kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, päänsärkyä tai vatsakipuja

  • lapsi on sairaan oloinen, väsynyt tai sekava

  • lapsella on kuumetta ilman flunssaoireita

  • lapsella esiintyy 3–4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita

  • kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia ihoon, lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa

  • vauva ei suostu syömään, on poikkeuksellisen unelias tai levoton, kivulias ja käsittelyarka

Varaa aika lastenlääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.