Kesäpuuhissa kannattaa laittaa turvallisuus etusijalle. Valppaus on hyvä säilyttää erityisesti harvemmin tehtävissä remontointi- ja kunnostustöissä, joissa varomaton työkalujen käyttö ja rakennustelineillä kiipeily voivat johtaa haavereihin. Myös vauhdikkaissa liikuntalajeissa, kuten rullaluistelussa tai pallopeleissä, maltti on valttia, sillä urheilussa syntyneet ruhjeet ja nivelvammat ovat yleisimpiä tapaturmia.
– Pienet venähdykset voi hoitaa itse noudattamalla ”kolmen k:n sääntöä” eli kylmää, koholle ja kompressiota, mikä tarkoittaa vammakohdan painamista turvotuksen leviämisen estämiseksi. Jos kipu ei hellitä nopeasti, on syytä hakeutua lääkäriin, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Turun Terveystalosta muistuttaa.
Kesään kuuluu myös saunan ja grillin lämmitys, joista varomaton voi saada palovammoja. Ensiapuna vammakohtaa voi huuhdella runsaalla haalealla vedellä. Nyrkkisäännön mukaan lääkärissä on hyvä käydä, jos palovamma on yli kämmenen kokoinen, siihen nousee rakkuloita tai se on kasvojen alueella.
Mätäkuu on nimensä mukainen
Allergiat ovat yleisiä kesäkuukausien vitsauksia, ja niitä aiheuttavat kukkivien heinäkasvien lisäksi hyönteisten puremat. Myös ihoinfektiot ovat kesän tavallisia vaivoja. Vanha kansa ei suotta viitannut keskikesän helteisiin mätäkuuna: kuumalla ja kostealla ilmalla erilaiset ihoon syntyneet ruhjeet ja rikot tulehtuvat herkemmin.
Haavaa voi itse huuhtoa runsaalla puhtaalla vedellä ja suojata laastarilla tai sidetarpeilla. Jos haava tulehtuu eikä ota parantuakseen, sitä kannattaa näyttää lääkärille. Pahaksi äityneet ihotulehdukset saattavat vaatia jopa antibioottikuuria.
– Uimareilla iho-oireiden syy voi löytyä myös sinilevästä, joten kannattaa tarkkailla sinilevätiedotuksia uimarannoilla ja järvillä, Suomi sanoo.
Muista punkkitarkastukset
Punkit ovat levittäytyneet jo koko maahan, joten luonnossa liikkuvien on syytä varautua punkkipihdein. Paras suoja punkkeja vastaan on peittävä vaatetus. Jos iholta löytyy punkki, paniikkiin ei ole syytä. Se pitää irrottaa punkkipihdeillä pyörivällä liikkeellä, jotta punkin saa kokonaan irti.
– Mökkeilijöiden ja retkeilijöiden kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin koko perheelle kotieläimet mukaan lukien. Vaikka kaikki punkit eivät kanna tauteja, iholle päässeen punkin löytäminen mahdollisimman varhain on paras tae sille, että välttää borrelioositartunnan, Suomi sanoo.
Puremakohtaa pitää tarkkailla parin viikon ajan. Jos sen ympärillä havaitsee ihomuutoksia, kuten punoitusta tai rengasmaista ihottumaa, on syytä lähteä lääkäriin.
Myös muista hyönteisten pistoista voi aiheutua oireita. Paikallista turvotusta ja särkyä voi lievittää tavallisella särkylääkkeellä, mutta allergiset voivat tarvita kortisonia.
Varaa aika yleislääkärille