Artikkelit

Kesä keskellä kämmentä

Lapsen terveys, Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys, Liikkujan terveys

Sanonta ”tekevälle sattuu” pitää paikkansa myös kesällä. Lomalla on aikaa tehdä kotona pientä tai suurempaa remonttia, mökillä odottavat halonhakkuut ja kesätapahtumiinkin pitäisi ehtiä. Lisääntynyt ulkona puuhastelu ja liikkuminen altistavat myös tapaturmille, ikäville kutinoille ja allergisille reaktioille. Mitä iholta löytyvälle punkille pitää tehdä? Entä milloin palovamman takia täytyy mennä lääkäriin?

Kesäpuuhissa kannattaa laittaa turvallisuus etusijalle. Valppaus on hyvä säilyttää erityisesti harvemmin tehtävissä remontointi- ja kunnostustöissä, joissa varomaton työkalujen käyttö ja rakennustelineillä kiipeily voivat johtaa haavereihin. Myös vauhdikkaissa liikuntalajeissa, kuten rullaluistelussa tai pallopeleissä, maltti on valttia, sillä urheilussa syntyneet ruhjeet ja nivelvammat ovat yleisimpiä tapaturmia.

– Pienet venähdykset voi hoitaa itse noudattamalla ”kolmen k:n sääntöä” eli kylmää, koholle ja kompressiota, mikä tarkoittaa vammakohdan painamista turvotuksen leviämisen estämiseksi. Jos kipu ei hellitä nopeasti, on syytä hakeutua lääkäriin, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Turun Terveystalosta muistuttaa.

Kesään kuuluu myös saunan ja grillin lämmitys, joista varomaton voi saada palovammoja. Ensiapuna vammakohtaa voi huuhdella runsaalla haalealla vedellä. Nyrkkisäännön mukaan lääkärissä on hyvä käydä, jos palovamma on yli kämmenen kokoinen, siihen nousee rakkuloita tai se on kasvojen alueella.

Mätäkuu on nimensä mukainen

Allergiat ovat yleisiä kesäkuukausien vitsauksia, ja niitä aiheuttavat kukkivien heinäkasvien lisäksi hyönteisten puremat. Myös ihoinfektiot ovat kesän tavallisia vaivoja. Vanha kansa ei suotta viitannut keskikesän helteisiin mätäkuuna: kuumalla ja kostealla ilmalla erilaiset ihoon syntyneet ruhjeet ja rikot tulehtuvat herkemmin.

Haavaa voi itse huuhtoa runsaalla puhtaalla vedellä ja suojata laastarilla tai sidetarpeilla. Jos haava tulehtuu eikä ota parantuakseen, sitä kannattaa näyttää lääkärille. Pahaksi äityneet ihotulehdukset saattavat vaatia jopa antibioottikuuria.

– Uimareilla iho-oireiden syy voi löytyä myös sinilevästä, joten kannattaa tarkkailla sinilevätiedotuksia uimarannoilla ja järvillä, Suomi sanoo.

Muista punkkitarkastukset

Punkit ovat levittäytyneet jo koko maahan, joten luonnossa liikkuvien on syytä varautua punkkipihdein. Paras suoja punkkeja vastaan on peittävä vaatetus. Jos iholta löytyy punkki, paniikkiin ei ole syytä. Se pitää irrottaa punkkipihdeillä pyörivällä liikkeellä, jotta punkin saa kokonaan irti.

– Mökkeilijöiden ja retkeilijöiden kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin koko perheelle kotieläimet mukaan lukien. Vaikka kaikki punkit eivät kanna tauteja, iholle päässeen punkin löytäminen mahdollisimman varhain on paras tae sille, että välttää borrelioositartunnan, Suomi sanoo.

Puremakohtaa pitää tarkkailla parin viikon ajan. Jos sen ympärillä havaitsee ihomuutoksia, kuten punoitusta tai rengasmaista ihottumaa, on syytä lähteä lääkäriin.

Myös muista hyönteisten pistoista voi aiheutua oireita. Paikallista turvotusta ja särkyä voi lievittää tavallisella särkylääkkeellä, mutta allergiset voivat tarvita kortisonia.

Varaa aika yleislääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Keho kuivuu helteellä
22.7.2019 Lapsen terveys

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä – siksi nesteytyksestä on silloin erityisen tärkeä huolehtia. Kuinka selviytyä kesäkuumalla ja kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Nauru pidentää ikää?
17.7.2019 Naisen terveys

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.