Artikkelit

Herkkä iho kaipaa suojaa talvipakkasilla

Iho on elimistön suurin elin, jonka kokonaismassa on noin 20 prosenttia kehosta – siksi sitä on syytä suojata ja hoitaa tehokkaasti.

Iho on elimistön suurin elin, ja sillä on terveyden kannalta monia tärkeitä tehtäviä: se suojaa meitä ulkoisilta vammoilta, infektioilta ja UV-säteilyltä. Lisäksi iho säätelee kehon lämpöä, välittää tuntoaistimuksia ympäristöstä, muodostaa d-vitamiinia, erittää talia sekä varastoi vettä ja verta. 

Terve iho suojelee itse itseään sääolosuhteita ja epäpuhtauksia vastaan. Ehkäistäkseen kosteuden haihtumista iho tuottamaa pintaansa suojaavan rasvakerroksen. Talvella kylmässä ja kuivassa ilmassa etenkin kasvojen iho kaipaa kuitenkin apua suojaavan rasvakerroksen säilyttämiseksi.

Jos ihon pintakerros pääsee vaurioitumaan, kosteus ihosta haihtuu ja iho kuivuu, mikä aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen. Silloin iho kutiaa ja saattaa punoittaa. Suomalainen iho on usein kuiva ja herkkä. Talvipakkasella ilmankosteus vähenee ulkona ja sisällä, joten ihoa on syytä hoitaa ja kosteuttaa erityisen huolellisesti.

Talvella lämpötilanvaihtelut ovat suuria, ja pelkästään siirtyminen ulkoa sisään aiheuttaa iholle pienen sokin. Jos esimerkiksi hiihtolenkin tai talvisen kävelyretken jälkeen menee suihkuun, kiusaus vääntää vesihanaa kuumaksi voi olla suuri. Kiusaukselle ei kuitenkaan kannata antaa periksi, sillä iho pitää eniten haaleasta vedestä. Kuuma vesi kuivattaa ja muutenkin ärsyttää ihoa enemmän.

Herkän ihon hoitovinkit:

  • Juuri ennen ulosmenoa tai ulkona iholle ei kannata levittää runsaasti vettä sisältävää rasvaa jäätymisvaaran vuoksi.
  • Hyvä pakkasvoidevaihtoehto on vaseliini.
  • Suojaa iho vaatteiden, vaikkapa huivien, avulla.
  • Ihon pesua ei tarvitse välttää, mutta älä peseydy kuumalla vedellä. Iho pitää haaleasta vedestä.
  • Saippuan sijaan voit käyttää peseytymiseen kevyttä voidetta. Älä hankaa ihoa, vaan kuivaa se taputellen, jotta saat kosteuden säilymään iholla.
  • Rasvaa ihoa sopivalla voiteella, mieluiten heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Jos ihoa kirveltää, vaihda paksumpaan ja hoitavampaan voiteeseen. Hajustamattomat voiteet ovat turvallisin vaihtoehto.

Joka viides kärsii atooppisesta ihosta

Jopa joka viidennellä suomalaisella on atooppinen iho, joka tulehtuu, kuivuu, ärtyy, punottaa ja kutisee herkästi. Siksi ihon rasvaamisesta on huolehdittava tarkoin.

– Perusvoiteet kosteuttavat ihoa, mutta eivät pysty hoitamaan ihottuman taustalla olevaa tulehdusta. Sitä lievitetään paikalliskortisonivoiteilla, jotka ovat atooppisen ihottuman tärkein lääkehoito. Ne vähentävät oireita tehokkaasti ja estävät ihon vaurioitumista. Kortisonia on turha pelätä. Oikealla hoidolla atoopikon elämänlaatu paranee merkittävästi, kertoo lastentautien erikoislääkärimme, lastenallergologi Peter Csonka.

Varaa aika ihotautilääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.