Artikkelit

5 syytä käydä säännöllisessä hammastarkastuksessa

Hampaista huolehtiminen kannattaa, sillä suun terveys heijastuu koko kehoon.

Kiireisellä päivystysvastaanotolla keskitytään hoitamaan vain vaivaa aiheuttava asia, koko suun tilannetta siellä ei ehditä selvittää. Suunterveyden ylilääkärimme Tanja Ketola-Kinnula listasi viisi syytä käydä säännöllisessä hammastarkastuksessa!

  1. Parodontiitti. Iensairaudet ovat yleisin ja merkittävin suomalaisen aikuisen suun ongelma. Parodontiittia sairastaa yli 60 % aikuisista – suuri osa tietämättään. Parodontiitti tuhoaa hampaita kiinnittäviä kudoksia, myös leukaluuta, ja sen vuoksi menetetään hampaita. Vaikean parodontiitin ilmaantuvuushuippu on 38-vuotiaana. Hoitamattomana parodontiitti ylläpitää tulehdustilaa, joka yhdistetään mm. diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja lihavuuteen.

  2. Oireettomat ongelmat. Pinnalliset reiät ja hammasvauriot oireilevat herkästi, mutta hammasjuuren kärkeä voi ympäröidä myös oireeton tulehduspesäke, joka on saanut alkunsa syvälle edenneestä nykyisestä tai aiemmin paikatusta reiästä. Pesäke voi olla myös aiemmin juurihoidetuissa hampaissa. Se voi muuttua oireettomasta akuutiksi tilaksi, jolloin se aiheuttaa posken ja kaulan turvotusta sekä korkeaa kuumetta, mikä voi johtaa jopa sairaalahoitoon. Tulehduspesäkkeet uhkaavat terveyttä oireettominakin, sillä niiden on todettu yhdistyvän tiettyihin syöpiin. Oireeton tulehduspesäke havaitaan röntgentutkimuksessa.

  3. Suun terveyden ylläpito. Hampaat eivät parane paikkaamalla! Hammaslääkäri voi toimenpiteillään vain korjata hampaisiin jo tulleet vauriot. Hoito on aina kahden kauppa: reikiintymistä voidaan ehkäistä ja kariesta hallita parhaiten, kun ammattilainen puhdistaa, fluorikäsittelee, neuvoo ja opastaa hyvään omahoitoon. Hyvä omahoito koostuu hampaiden ja hammasvälien puhdistuksesta ja oikeista ravintotottumuksista. Niiden kulmakivinä ovat oikea ateriarytmi, napostelun välttäminen ja veden suosiminen janojuomana.

  4. Limakalvojen kunto. Tiesitkö, että hammaslääkäri on koulutettu tutkimaan myös suun limakalvot? Yleisimpiin suun limakalvomuutoksiin lukeutuvat aftat ovat kivuliaisuudestaan huolimatta viattomia, mutta suusta voi löytyä jopa syöpä. Suusyöpä on harvoin kivulias. Omaan suuhun on vaikeaa katsoa, ja syöpää esiintyy vaikeasti tarkasteltavilla alueilla, kuten kielen tyvessä ja suun pohjassa. Suun alueen syövät ovat viime vuosina yleistyneet, ja niiden ennuste on huonompi kuin useissa muissa syövissä, sillä hoitoon hakeudutaan liian myöhään. Hammaslääkäri voi tarvittaessa ottaa epäilyttävästä muutoksesta koepalan.

  5. Terve suu, parempi mieli. Terve suu on raikas ja antaa kauniin hymyn!

Varaa aika hammastarkastukseen 

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.