Artikkelit

5 kysymystä suonikohjuista

Miten tunnistaa suonikohjut ja milloin on syytä mennä lääkäriin? Terveystalon Thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärvi vastaa kysymyksiin suonikohjuista.

1. Mitä suonikohjut ovat?

Suonikohjut syntyvät alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan seurauksena. Suonikohjun tunnistaa tyypillisimmin ihosta kohollaan olevista, laajentuneista suonista. Suonikohjut ovat sinisiä ja mutkaisia ja poikkimitaltaan yli kolmen millimetrin paksuisia.

2. Voiko suonikohjuja ennaltaehkäistä?

Suurimmat riskitekijät suonikohjuille ovat sukurasite sekä naissukupuoli ja raskaudet. Syytä laskimoiden vajaatoimintaan ei kuitenkaan tiedetä eikä ennaltaehkäisykeinoja siten juuri ole.

3. Mitkä ovat suonikohjujen oireet?

Suonikohjut voivat aiheuttaa esimerkiksi särkyä, turvotusta, kutinaa ja paineentunnetta jaloissa. Usein oireet lisääntyvät iltaa kohden. Suonikohjut voivat olla myös täysin oireettomia. Sormella kokeillessa kohju on tyypillisesti pehmeä ja myötäilevä eikä arista.

4. Milloin lääkäriin?

Yksittäisistä oireettomista kohjuista ei tarvitse olla huolissaan, mutta oireiden alkaessa kannattaa apua hakea lääkäriltä. Laskimoiden vajaatoiminta on krooninen, etenevä sairaus, ja valtaosalla oireet pahenevat vuosien mittaan. Siksi oireilevat suonikohjut kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

5. Miten suonikohjuja hoidetaan?

Hoitosuunnitelma tehdään aina ultraäänitutkimuksen perusteella. Ensisijaisia hoitomenetelmiä ovat lämpökatetrihoito ja ultraääniohjattu vaahtohoito, jotka tehdään suonensisäisesti paikallispuudutuksessa. Moderneilla hoitomenetelmillä sairausloman tarve lyhenee huomattavasti, eikä sitä esimerkiksi ultraääniohjatun vaahtohoidon jälkeen tarvita lainkaan.

Jos sinulla on suonikohjuihin liittyviä oireita ja haluat selvittää hoitovaihtoehtoja, varaa aika verisuonikirurgille.

Varaa aika verisuonikirurgian erikoislääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.