Artikkelit

5 kysymystä luomista

Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi toisilla ihmisillä on paljon luomia?

Luomien määrä on yksilöllinen. Erilaisista luomista yleisimpiä ovat ruskeat melanosyytti- eli pigmenttiluomet, joita kaikilla on joitain kymmeniä. Luomien määrä alkaa yleensä kasvaa lapsuus- ja nuoruusiässä, kun ihokohtaan kerääntyy pigmenttisoluja. Nuorten aikuisten iholla luomia on eniten. Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu, ja sitä vanhemmilla oma elimistö voi alkaa spontaanisti poistaa luomia iholta.

2. Ovatko pigmenttiluomet vaarattomia?

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto.

3. Miten melanoomaan sairastumista voi ehkäistä?

Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Koska luomien määrään ei voi vaikuttaa, runsasluomisen kannattaa seurata ihoaan säännöllisesti. Melanoomariskiä nostavat myös erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti. Ainoa tehokas melanooman ennaltaehkäisykeino onkin riittävä UV-säteilyltä suojautuminen esimerkiksi aurinkovoiteilla, peittävällä pukeutumisella ja välttämällä suoraa auringonpaistetta päivän kuumimpaan aikaan.

4. Kehittyykö melanooma aina olemassa olevaan luomeen?

Melanoomista vain 20 prosenttia kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen – valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut lainkaan luomea. Melanooma ja muut ihosyövät ovat länsimaiden nopeimmin yleistyviä syöpälajeja. Niiden määrä on lisääntymässä myös Suomessa, jossa diagnosoidaan vuosittain noin 1 300 melanoomatapausta.

5. Mitä muutoksia luomissa kannattaa pitää silmällä?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, se on syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti poistaa. Luomi on usein hyvä poistaa myös, jos se muuttuu rakenteeltaan kyhmymäiseksi tai vuotaa verta. Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa.

Pahanlaatuisen luomen tunnistamiseen voi käyttää VARO-muistisääntöä:

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi

A – Alue laajenee nopeasti

R – Reunasta tulee epätarkka

O – Osat epäsymmetriset

Varaa aika ihotautilääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Karista kiire kannoiltasi
7.6.2019 Naisen terveys

Moni kokee kiireen tunnetta työssään. Etenkin kesää kohden asiantuntijatyötä tekevät painavat pitkää päivää siivotakseen työpöytänsä kesälomaa varten. Loman lähestyessä töissä kannattaa pyrkiä hiljentämään tahtia hyvissä ajoin, jotta vapaalle voi siirtyä levollisin mielin – elämä jatkuu myös kesäloman jälkeen.

Mistä apua lomavaivaan?
7.6.2019 Naisen terveys

Tarkista matkailijan muistilistasta, mitä terveysasioista pitää lomaillessa tietää!

Kesäapteekki kuntoon
6.6.2019 Naisen terveys

Kesällä valoisat päivät houkuttelevat ulos ja liikkeelle. Tyypilliset haaverit ja tapaturmat ovat sen mukaisia. Miten toimia, kun punkki puree tai nilkka nyrjähtää? Kesäloman lähestyessä kannattaa myös päivittää lääkekaapin sisältö kotona ja mökillä.

Kesä keskellä kämmentä
2.6.2019 Lapsen terveys

Sanonta ”tekevälle sattuu” pitää paikkansa myös kesällä. Lomalla on aikaa tehdä kotona pientä tai suurempaa remonttia, mökillä odottavat halonhakkuut ja kesätapahtumiinkin pitäisi ehtiä. Lisääntynyt ulkona puuhastelu ja liikkuminen altistavat myös tapaturmille, ikäville kutinoille ja allergisille reaktioille. Mitä iholta löytyvälle punkille pitää tehdä? Entä milloin palovamman takia täytyy mennä lääkäriin?

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.