Artikkelit

5 kysymystä luomista

Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys

Miksi joillakin ihmisillä on paljon luomia? Miten tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi toisilla ihmisillä on paljon luomia?

Luomien määrä on yksilöllinen. Erilaisista luomista yleisimpiä ovat ruskeat melanosyytti- eli pigmenttiluomet, joita kaikilla on joitain kymmeniä. Luomien määrä alkaa yleensä kasvaa lapsuus- ja nuoruusiässä, kun ihokohtaan kerääntyy pigmenttisoluja. Nuorten aikuisten iholla luomia on eniten. Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu, ja sitä vanhemmilla oma elimistö voi alkaa spontaanisti poistaa luomia iholta.

2. Ovatko pigmenttiluomet vaarattomia?

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto.

3. Miten melanoomaan sairastumista voi ehkäistä?

Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Koska luomien määrään ei voi vaikuttaa, runsasluomisen kannattaa seurata ihoaan säännöllisesti. Melanoomariskiä nostavat myös erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti. Ainoa tehokas melanooman ennaltaehkäisykeino onkin riittävä UV-säteilyltä suojautuminen esimerkiksi aurinkovoiteilla, peittävällä pukeutumisella ja välttämällä suoraa auringonpaistetta päivän kuumimpaan aikaan.

4. Kehittyykö melanooma aina olemassa olevaan luomeen?

Melanoomista vain 20 prosenttia kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen – valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut lainkaan luomea. Melanooma ja muut ihosyövät ovat länsimaiden nopeimmin yleistyviä syöpälajeja. Niiden määrä on lisääntymässä myös Suomessa, jossa diagnosoidaan vuosittain noin 1 300 melanoomatapausta.

5. Mitä muutoksia luomissa kannattaa pitää silmällä?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, se on syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti poistaa. Luomi on usein hyvä poistaa myös, jos se muuttuu rakenteeltaan kyhmymäiseksi tai vuotaa verta. Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa.

Pahanlaatuisen luomen tunnistamiseen voi käyttää VARO-muistisääntöä:

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi

A – Alue laajenee nopeasti

R – Reunasta tulee epätarkka

O – Osat epäsymmetriset

Varaa aika ihotautilääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.