Artikkelit

5 kysymystä kaihista

Lue silmäkirurgiemme vastaukset viiteen yleisimpään kysymykseen kaihista.

1. Miten yleinen vaiva kaihi on?

Kaihi on sitä yleisempi, mitä iäkkäämpi ihminen on. Yleisin kaihileikkauspotilas on 60–80-vuotias henkilö. Tietyt sairaudet, kuten diabetes ja reuma, saattavat nopeuttaa kaihin kehittymistä.

2. Minkälaiset ovat kaihin oireet?

Näkö tuntuu jatkuvasti sumealta, ja hämärässä näkeminen on vaikeaa. Autolla ajaminen ja lukeminen vaikeutuvat, ja joillakin henkilöillä esiintyy häikäisyherkkyyttä. Kaihi havaitaan mikroskooppitutkimuksella ja ikäihmisillä kaihi on yleisin silmäsairaus. Se on kuitenkin normaali ikääntymiseen liittyvä ongelma, joka voidaan lähes aina poistaa leikkauksella.

3. Minkälainen operaatio kaihileikkaus on?

Leikkaus on varsin helppo ja kivuton toimenpide. Leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä paikallispuudutuksessa. Itse toimenpide kestää vain noin puoli tuntia. Leikkauksessa silmästä poistetaan samentunut mykiö, joka korvataan muovisella tekomykiöllä. Mykiö valitaan jokaiselle yksilöllisesti, jotta se on oikean vahvuinen ja leikkauksen jälkeinen taittovirhe jää mahdollisimman pieneksi. Nykyään on mahdollista valita myös monitehotekomykiö, jonka avulla näkee lähelle ja kauas. Molemmat silmät voidaan tarvittaessa leikata samassa yhteydessä, jolloin potilaalle riittää yksi toipumisjakso. Leikkaus edellyttää silmätippojen käyttöä noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Sairausloman tarve on yksilöllinen ja riippuu siitä, minkälaista työtä ihminen tekee. Yleensä potilaalle riittää keskimäärin kahden viikon sairausloma.

4. Miten leikkaus vaikuttaa näköön?

Jos silmissä ei ole muuta vaivaa ja silmänpohja on terve, näkö palautuu leikkauksen jälkeen täysin normaaliksi. Iäkkäämmillä ihmisillä voi olla silmänpohjan rappeumaa, jota ei kaihileikkauksella voida parantaa. Kaihinen ihminen näkee maailman keltasävyisenä, vaikka ei sitä itse huomaakaan. Leikkauksen jälkeen värit alkavat näkyä luonnollisempina ja kirkkaampina.

5. Onko kaihileikkauksen lopputulos pysyvä?

Kyllä. Osalle kaihileikatuista saattaa kehittyä kahden vuoden kuluttua leikkauksesta niin sanottu jälkikaihi, jolla tarkoitetaan tekomykiön taakse jäävän kalvon samentumista. Jälkikaihi voidaan hoitaa helposti laserilla, eikä se vaadi leikkaussalissa käyntiä.

Asiantuntijoina:
Silmäkirurgi, silmätautien erikoislääkäri Hannu Jyrkkiö
Silmäkirurgi, silmätautien erikoislääkäri Arttu Heinonen

Lue lisää kaihileikkauksesta

Lue lisää:

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.