Artikkelit

5 asiaa, joiden vuoksi tipaton tammikuu kannattaa unesi näkökulmasta

Tipattomasta tammikuusta on hyötyä myös nukkumisen ja palautumisen kannalta. Päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä kertoo, miksi alkoholiton kuukausi on hyvä idea unesi näkökulmasta.

1. Alkoholi rikkoo unen rakenteen
”Alkoholi nostaa elimistön stressitasoa, minkä huomaa esimerkiksi sykkeen nousuna tai syvän unen vähäisenä määränä. Erilaiset nukkuessa käytettävät älylaitteet, kuten kellot ja sormukset, havainnollistavat suuntaa-antavasti, kuinka unen rakenne muuttuu alkoholin nauttimisen jälkeen. Kun elimistö käy kierroksilla alkoholin tai sen aiheuttamien vieroitusoireiden vuoksi, uni voi olla hyvin pinnallista, ja syvän unen määrä vähenee.”

2. Yksikin annos alkoholia voi heikentää unta
”Jo yhdellä annoksella alkoholia voi olla heikentävä vaikutus uneen. Tämä riippuu fysiologisista tekijöistä, kuten vartalon koosta ja aivojen herkkyydestä alkoholin vaikutukselle. Vaikka vähäinen määrä alkoholia ei aiheuttaisi muita haittoja, vaikutuksen saattaa huomata unen laadussa ja palautumisessa.”

3. Unesta tulee tasaisemmin laadukasta ilman säännöllistä alkoholin käyttöä
”Nautittu alkoholi voi vaikuttaa uneen saman yön lisäksi vielä seuraavanakin yönä. Lisäksi kannattaa huomioida, että jos alkoholin käyttö on säännöllistä ja runsaanpuoleista, unen rakenne tuhoutuu koko ajan enemmän. Rakenne alkaa onneksi korjaantua automaattisesti, kun alkoholin käyttö loppuu esimerkiksi tipattoman tammikuun aikana.”

4. Huomaat, että et tarvitse alkoholia nukahtamisen avuksi
”Yömyssy iltaisin saattaa auttaa joitakin ihmisiä nukahtamaan nopeammin alkoholin aiheuttaman rentoutumisen tunteen myötä. Nukkumisessa tärkeintä ei kuitenkaan ole nukahtamisen nopeus tai unen pituus, vaan merkittävää on unen laatu. Jos on tottunut käyttämään alkoholia unen saamiseen, voi elimistöllä kestää hetki tottua uudenlaiseen iltarutiiniin ilman alkoholia. Tipaton tammikuu onkin oiva tilaisuus huomata, että myös ilman alkoholia nukahtaa.

5. Palautumisesi on parempaa, ja jaksat enemmän
”Monella on paljon stressiä ja kuormitusta, mikä saattaa lisätä alkoholin käyttöä rentoutumistarkoitukseen. Alkoholin käytön lisääntyessä unenlaatu kuitenkin heikkenee, palautuminen ei ole optimaalista ja stressi voi jopa kasvaa entisestään. Alkoholi ei ole pidemmän päälle toimiva työkalu stressin tai ahdistuksen hallintaan. Tipaton tammikuu on hyvä testi jokaiselle siihen, aiheuttaako ilman alkoholia oleminen vaikeuksia. Lisäksi se on hyvä tapa huomata, kuinka paljon enemmän energiaa ja jaksamista on, kun nukkuminen ja palautuminen ovat kohdillaan.”

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.